Променят условията за ползване на електронни рецепти

Променят условията за ползване на електронни рецепти Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане.
Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.
Ако в аптеката са налични само някои от предписаните на човек лекарства, фармацевтът може да ги отпусне на момента и рецептата ще се води частично изпълнена. Останалата част от нея трябва да бъде изпълнена в срок от 2 работни дни, но не по-късно от датата на валидността ѝ, предвиждат нормативните промени.
Повторното отпускане на лекарства може да се случи в същата или в друга аптека, която работи със Здравната каса. Целта е да не се прекъсва терапията на пациентите, включително когато в аптеката нямат достатъчно опаковки от дадено лекарство.
Предлага се също премахване на ограничението с една рецепта да се изписват максимум три медикамента за до три заболявания.
Идеята е да се назначава лечение чрез едно електронно предписание.
В същото време се въвежда правило за едно заболяване да се предписват до три лекарствени продукта, както е заложено в Националния рамков договор. Очаква се промените да бъдат одобрени в началото на следващия месец.
22.06.2024, 12:52 часа
688 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha