Второ убийство на кмет за една седмица в Мексико

Второ убийство на кмет за една седмица в Мексико Кмет на град в южната част на Мексико беше убит по време на пътуване до местно село, като по случая е започнало разследване за "убийство при утежняващи обстоятелства", съобщиха вчера местните власти, предаде "Франс прес".
Акасио Флорес, кмет на Малиналтепек, беше убит само няколко дни след като отнеха живота на още един служител на изборна длъжност от щата Гереро – Салвадор Вилалба Флорес, избран на общите избори на 2 юни.
Тялото на Флорес е намерено с куршум в главата в задната част на микробус в Малиналтепек, ден след като е бил задържан в местно село, каза пред АФП правозащитник, който е участвал в преговорите за освобождаването му.
Прокуратурата на Гереро обяви, че е започнала разследване за "убийство при утежняващи обстоятелства". Една от насоките на разследването е, че причина за престъплението може да е бил спор за собственост на земя.
Около тридесет длъжностни лица на изборна длъжност или кандидати на местни избори са били убити по време на кампанията за изборите на 2 юни, сочат данни на неправителствената организация "Data Civica". Този вот бе най-мащабният в историята на Мексико и доведе на власт кандидатката на левицата Клаудия Шейнбаум.
През 2023 година 1890 души са били убити в щата Гереро, главно в резултат на насилие и при уреждане на сметки между престъпни организации, отбелязва АФП.
23.06.2024, 13:57 часа
246 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha