Предвиждат промени при изписването на лекарства

Предвиждат промени при изписването на лекарства

Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка лекарства, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол – един медикамент в до три различни дози за едно заболяване. За лечение на едно заболяване пък да се допуска предписване на до три лекарствени продукта. Това предвиждат промени в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, качена за обществено обсъждане.
Според друга промяна при назначена терапия с лекарства, които се заплащат на 100%  и се предписват за текущия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се допуска само при допълване на терапията с нови лекарствени продуктi. Когато тази рецепта е частично изпълнена в аптеката, останалите лекарства може да се купят в същата или друга аптека, сключила договор с НЗОК.
Това обаче трябва да стане до два работни дни от първоначалната частична покупка на лекарствата, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата, пише още в промените. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. 

24.06.2024, 09:45 часа
439 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha