Борисов пред президента: Няма как да се състави правителство

Борисов пред президента: Няма как да се състави правителство ГЕРБ-СДС е на консултации за съставяне на правителство при президента. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че "на практика няма как да се състави правителство". Той посочи, че партиите се държат предизборно.
"Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителсво. Предстои да ви връча проучвателния мандат", каза президентът. Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите.
От своя страна Борисов посочи, че има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. "Преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии как да се движат мандатите. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и/или експерти. Не ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Такова чудо като експерти няма, всички сме влезли като такива, не сме завършили училище по политика. Не виждам как може да се случи нещо с друг, освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори. А трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство, да се направят компромиси. Чувам само заклинания и кой колко е велик", заяви той.
От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.
По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на партията обяви, че вижда следващия кабинет като правителство на споделената отговорност. 
24.06.2024, 09:27 часа
370 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha