"Кюстендилската череша" става защитено наименование в ЕС

"Кюстендилската череша" става защитено наименование в ЕС Прочутата "кюстендилска череша" станала символ за качество и отличен вкус през годините поема по пътя за регистрация на защитено наименование в Европейския съюз.
Инициативата е на кмета инж. Огнян Атанасов, който събра производители и експерти от Министерството на земеделието на среща.
Целта е да се защити производството от дестинация Кюстендил, а земеделските стопани да постигнат по-добра цена, каза Огнян Атанасов.
Ако се разходите по софийските пазари, ще видите, че обикновено търговците рекламират стоката с надпис "кюстендилска череша" или "кюстендилска хрущялка", въпреки че плодът може да не е от района на овощната градина на България.
Тази година тези надписи липсват по пазарите. Причината е, че черешовота реколта пострада от априлските студове и череши почти няма. Оцелели са единствено във високите планински села, които още не бяха цъфнали по времето на студа. Но дори там реколтата не е голяма. Производители казват, че такова чудо не помнят поне от половин век.
Христина, на 57 години, сподели, че за първи път в живота си ѝ се е наложило да си купи половин кило череши за Черешова задушница на 7 юни.
Процедурата по регистрация на защитено наименование на "Кюстендилската череша" не е лесна, но с помощта на Министерството на земеделието, общината и Института по овощарство, производителите се надяват, че ще се преборят за регистрация за защитено наименование за произход.
За целта е най-добре да регистрират сдружение с нестопанска цел, в която може да се включи всеки земеделски производител от района на област Кюстендил, който желае.
Земеделците трябва да представят доказателства за произведената продукция през последните три години.
След това трябва да се подаде заявление в Министерството на земеделието и храните. В резюме трябва да се опише с какво е специфична тази продукция. Следват проверки на място.
При добра организация всички тези стъпки може да се извървят до края на годината, смятат експертите от земеделското министерство.
След това ведомството ги подава в Европейската комисия и там процедурата може да продължи около година, две, показва досегашната практика. Всичко това зависи дали ще бъде подадено възражение от някоя от страните членки.
Вкусният плод пристига в Кюстендил след падането на града под турско робство някъде около 1400 година, каза проф. Димитър Домозетов, дългогодишен директор на Института по овощарство, а днес земеделски производител.
По думите му с ферман на султана в Кюстендил са настанени 13 000 турци, които пренасят черешовото дърво от вилаета Коня.
До освобождението от турско робство череши са се гледали само по дворовете. След 1878 г. започва развитието на овощарството в Кюстендилския край, каза проф. Домозетов.
През 1896 г. в Кюстендил се провежда първото овощарско изложение, като тогава площите с овошки са били 13 800 дка. Днес са три пъти повече.
Уникалният вкус на кюстендилската череша се дължи на специфичните природни и климатични условия. Кюстендил е затворен в котловина, обградена от планини и температурната разлика между деня и нощта е между 10 и 15 градуса, обясни проф. Домозетов.
През последните години община Кюстендил традиционно провежда "Празник на черешата" през юни. Тази година той ще бъде три дни - от 27 до 29 юни, въпреки слабата реколта.
Наред с изложбата на картини от череши, т.нар. вешала, и продажбата на вкусния плод, в трите празнични дни ще има богата музикална програма с концерти на известни изпълнители, забавни игри и алея на занаятите. И тази година ще има и кулинарна зона с демонстрации и дегустации, водени от майстори и шеф-готвачи.
Досега България е регистрирала 13 защитени наименования в европейските регистри. Първата регистрация е на "Горнооряховския суджук" през 2011 г.
Особено успешна е 2023 г. когато защитаваме три продукта - "Луканка Троянска", "Суджук Търновски", "Българско кисело мляко" и "Българско бяло саламурено сирене", като последните два продукта са за територията на цялата страна, което е изключително рядко.
Последното защитено наименование е "Странджанския билков чай". Срещу него е имало възражение от страна на Гърция. Южната ни съседка твърдяла, че тези билки ги има и на нейна територия, но българските власти успешно са защитили продукта, разаказаха експертите от земеделското министерство.
В допълнение имаме защитени още 54 вида български вина и 12 български ракии от определени региони.
Всички защитени досега наименования са предимно на местни и млечни продукти. Изглежда е дошло вече времето България да защити и продукти от плодове и зеленчуци, единодушни бяха участниците в срещата.
Шест държави към момента имат защитено наименование за череша от даден регион. Унгария е защитила за два региона, а Португалия, Франция, Италия и Испания имат по един.
Общо в Европейския съюз са регистрирани 1663 вина с географски означения, 1745 селскостопански продукти и храни с географски означения и 264 спиртни напитки с географски указания.
11.06.2025, 12:18 часа
162 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha