В горещините за мнозина българи най-подходящата храна е домати, краставици и сирене.
Зеленчуците поевтиняват с всяка седмица, но това не се отразява на менюто в ресторантите. Там цените на шопската салата си остават доста "солени" целогодишно.
Как любимата лятна салата на българина варира според това в кой град живееш, показа проверка.
В гостилничките във Враца могат да ви предложат шопска салата за 4 лева. В ресторантите обаче цената е между 6,99 и 9,90 лева в зависимост от категорията. А зеленчуците, достатъчни за приготвянето на поне три салати - на пазара струват общо 3 лева.
В "Капана" - едно от емблематичните места на Пловдив, цената на шопската салата в ресторанта е два, дори три пъти по скъпа отколкото в Северозапада.
В града под тепетата една вкусна салата струва 19,90 лева, а в нея има и магданоз, и червен лук.
На "Четвъртък" пазара купуваме продукти за вкъщи, които ни струват 7,61 лв.
В един ресторант в столицата за 500 гр. шопска салата, цената е 18,99 лева.
На "Женския пазар" обаче сметката излиза доста по-тънка. След пазарлък може да се купят за 3 лева 2 домата, 2 краставици и 2 чушки. Цената на килограм домати падна до 1,50 лева.
С продукти за по-малко от 6 лева може да си направим поне 2 салати. Или шест пъти по-евтино от цената в ресторанта.
Цената на шопската салата варира спрямо географския регион. Най-евтино е във Враца - около 8 лева. В центъра на София е 18,99 лева, а най-скъпо им излиза на пловдивчани в "Капана" - 19,90 лева.