Откриха скелет от XIII век в крепост край Враца

Откриха скелет от XIII век в крепост край Враца

Още един, трети поред, средновековен гроб е открит в местността Градище край Враца, научи tribali.info. Археолозите от регионалния исторически музей се натъкнали на находката днес. Според тях скелетът е от ранното Средновековие, около XIII век.
„За мен е особено важно, че за относително кратък период от време и в рамките на сравнително малка площ – 5 на 5 метра, сме разкрили 3 гроба“, каза ръководителят на разкопките доц. д-р Нарцис Торбов. Всички те са открити на територията на средновековната крепост Градище. Досега саразкрити част от крепостните стени и основи на средновековна църква. „По тези факти може да се съди, че разкриваме некропола на средновековния град Враца, а намерените скелети са на наши предци“, допълни археологът.
Погребението е било извършено според християнските канони. Починалият човек е възрастен, категорични са археолозите. За това може да се съди от факта, че всичките му постоянни зъби са израсли. Той е положен по гръб, с изпънато тяло, а ръцете му са прибрани към рамената, което е нормално за средновековните погребения. Екипът от археолози не може да определи пола на намерения скелет на базата на първичните проучвания. В гроба няма накити, които биха могли да им дадат някаква насока. По този въпрос трябва да се произнесе антрополог, като се вземат предвид различни биологични фактори – размерът на черепа, големината на таза и разположението на опашната кост, разказа археоложката Александра Петрова.
Част от краката на покойника липсват. Тогава обаче не е имало практика на поставяне на трайна надземна маркировка в некрополите. По тази причина много от гробовете от онова време са били разрушени на по-късен етап. В конкретния случай най-вероятно е следствие на строителни дейности, които са извършени от по-късни заселници. Възможно е, след като градът се е изместил на изток, на мястото да е имало османски гарнизон.
Не става въпрос за вампири, както се спекулира и при трите намерени скелети в Градище, заяви Нарцис Торбов. Единият от тях имаше камък върху гърдите, главата на втория била отделена от тялото, а третият е без крака. Не може да става въпрос за вампиризъм, защото това са често срещани практики в миналото, смята археологът. Камъкът е възможно да е бил сложен върху гърдите на първия покойник заради лошия му характер приживе, екзекуциите чрез обезглавяване не са били нещо необичайно в Средновековието, а липсата на крака на последния открит скелет, както стана ясно, е вследствие от дейности, извършени по-късно.

31.07.2014, 13:39 часа
2850 5
Коментари

И?:(

31.07.2014, 15:50 часа
Стига вече с тези скелети!:( Откакто свят светува хората биват погребвани, какво историческо има във факта, че на едно обитавано място, има открит скелет?!?!Какво! Ееех, толкова кандидати за славата на Индиана Джоунс:((

Трибал

31.07.2014, 15:27 часа
А скелето го не заглеждах,ама булчето добре саа изчекнало,ареса ми!

бачо куро

31.07.2014, 14:19 часа
Тая добре се е разкрачила

е маани

31.07.2014, 14:14 часа
и то точно над прохода вратцата,като гледам не е на много дълбоко....за да е от 8 века там-хахаха

е маани

31.07.2014, 14:12 часа
кой знае,тва кой съвременен мъченик е,много хора изчезнаха в нашия балкан
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha