Една трета от жените в ЕС били жертви на насилие

Една трета от жените в ЕС били жертви на насилие

Една трета от жените в Европейския съюз, в даден момент от живота си, са били жертва на насилие, сочат данните от анализ, направен миналата година от Европейската агенция по основните права. Това съобщи пред журналисти в Пловдив, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Според нея, цифрата е плашеща, защото става въпрос за 33% от жените. Габриел взе участие в кръгла маса „Европейска година за борба с насилието срещу жените: Време е за действие“, по време на която участниците единодушно се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема. Евродепутатът подчерта, че насилието върху жените не е само физическо, а домашното такова има много скрити форми, поради факта, че темата е табу и че самите жертви нямат смелост да говорят за това. Затова, според нея, е необходимо жените да имат усещане за справедливост.
„Трябва да има и обучение за полицаите, а не когато жената събере смелост да отиде да се оплаче, да срещне реакция, която бихме искали да не се случва повече”, каза Мария Габриел. По думите й, много е важно да се говори и за вербалната агресия, която е една от най-уродливите форми на агресията, защото тя е прикрита, но спира развитието и реализацията на жените.
„Ето затова, с днешната инициатива искаме да кажем на Европейската комисия, че трябва да бъде посветена една цяла година на този проблем, за да можем ние да намерим решение. Още повече, че има анализ на ЕС, който показва, че всяка година средствата за насилие от европейския бюджет са около 16 милиарда евро”, подчерта евродепутатът. Това според Габриел, е огромна сума, която може да бъде спестена чрез превенция и конкретни мерки. Сега тези пари отиват за лечение на жертвите на насилие, за разходи свързани с отделните процеси, а могат да бъдат използвани за образование или създаване на работни места. Именно затова, според евродепутата, е важно да се говори за този проблем.

06.06.2015, 15:53 часа
2390 7
Коментари

dad

07.06.2015, 02:05 часа
Щом не зачитаме най-ценното и определящото звено в човечеството, а именно женската природа, пиши ни изчезнали, а ние сме се запътили директно натам. Какви личности, какви представи??

dad

07.06.2015, 01:54 часа
до "ц-ц": не ти знам статистиката, но женската психика е много по-ранима и крехка от мъжката,ако си с такава разбира се, не говорим за мъжете, които се чувстват като жени, но и те са с предимство пред жените.

ц-ц

06.06.2015, 22:46 часа
А насилието над мъже? Три пъти повече мъже за жертви на насилие и убити- статистика.Насилието над личността е проблема!Това не се дели на насилие над жени,мъже,деца,пенсионери и т.н.Глупаво е! Откога жените са по-важни от мъжете?

dad

06.06.2015, 16:18 часа
Същата тази жена почти не излиза никъде заради забраната от мъжа си, дали сме общество и докога ли ще се залъгваме, че сме?

dad

06.06.2015, 16:18 часа
Лично в града познавам жена, която бива бита и тормозена периодично от мъжа си, и на всичкото отгоре работи и издържа мъжа си, от който има някакъв страх, но не споделя какъв. Службите чакат да се случи най-лошото, за да имат правомощия.

dad

06.06.2015, 16:14 часа
Не може когато една жена постъпи с явни травми от домашно насилие, лекарите например да и дадат болнични за два дни и да я пуснат да си ходи. Процедурата трябва да е като при прострелян човек. Активност и сериозни мерки. Проблемът е по-голям отколкото изглежда.

dad

06.06.2015, 16:13 часа
Насилието е под носа ни, но повечето от нас се правят, че не го виждат. Познавам доста жени, които се страхуват да подадат оплакване поради неадекватността на органите и структурите като цяло. Трябва да се изгради отделен щаб, който да се занимава с насилието над жени, това е глобален проблем, който е по-брутален и нелеп от терори
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha