Ще изберат ли врачани нов кмет на града?

Ще изберат ли врачани нов кмет на града?

Три месеца преди общинските избори на 25 октомври политическата мъгла във Враца се вдига и вече са видими основните играчи за кмет на града. На този етап нещата приличат малко на популярен филм, където сегашният градоначалник Николай Иванов е като Властелинът на пръстените, а около него тичат хобити, които подскачат и го скубят за брадата, за да бъдат забелязани.
Повече от сигурно е, че настоящият кмет на Враца ще се кандидатира за втори мандат, въпреки липсата на официално потвърждение за подобно намерение. Вероятно той отново ще бъде независим кандидат с широка политическа подкрепа, водеща сред които ще бъде БСП. Докато останалите участници в изборите седят по кръчмите и обясняват колко са велики, Николай Иванов ударно асфалтира улиците на града и няма да е изненада, ако спечели още на първия тур.
Основният му опонент очаквано ще бъде кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов. Трябва да бъда поздравен стратегът, който е определил точно той да се състезава в „кървавите“ избори в червената крепост. Млад човек, израснал в Дом, но стигнал сам до висшите етажи на държавната администрация, е безспорно харесвана легенда и трябва да се признае, че това е най-сполучливата кандидатура на управляващите в този момент. Лошото е, че избирателите не го познават и може да се окаже, че 30 дни съвсем няма да са достатъчни, за да бъде наложен неговият образ. PR-ите на партията най-вероятно вече работят по неговата предизборна програма за есента, но може би това трябваше да бъде направено доста по-рано.
Донякъде изненадваща бе номинацията на д-р Здравко Златев за кандидат на СДС в изборите за кмет. Като се има предвид, че Реформаторският блок още не може да постигне съгласие за единни кандидатури по места, ще е интересно дали останалите партии от съюза ще го подкрепят или ще издигнат свои кандидати. Избирателите на РБ са леко смутени от факта, че д-р Златев е общински съветник от ГЕРБ и ще е необходимо заместник-областният управител Ирина Иванова, която го наложи, доста да обяснява защо се случва това. Лошо впечатление обаче прави фактът, че малко подличко хората около него вече прогнозират по кафенетата, че кандидатът на управляващите Калин Каменов нямало да стигне до балотаж и неговите симпатизанти щели да подкрепят д-р Златев, който бил готов да е новият кмет на града. Ако все пак се стигне до там реформаторите да избират кой да бъде подкрепен на втория тур, това със сигурност ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Проблем за кампанията на д-р Златев ще е и усещането на Ирина Иванова, че срещу 500-1000 лева ще успее да представи неговата личност в медиите, а това е дълбооока заблуда.
При АБВ положението е доста неясно. Официално областният координатор на партията Славей Григоров ще е кандидат за кмет, но това по-скоро няма да се случи. Не е тайна, че на национално ниво вървят преговори АБВ да подкрепи кандидатите на БСП и е повече от сигурно, че във Враца това ще бъде Николай Иванов. В цялата каша се мотае и името на шефа на кожно-венерическия диспансер Григор Томов и ако има някаква изненада, то тя 100% ще е свързана с неговото име. Но дори и да има АБВ самостоятелен кандидат, на втория тур подкрепата за сегашния кмет е бетон.
Народният представител Красимир Богданов вече обяви, че ВМРО иска той да участва в битката за Враца. Това по-скоро ще е ход за тестване на подкрепата за воеводите, отколкото реално участие, за да бъде спечелено кметското кресло. Повече от сигурно е, че при евентуален балотаж, ВМРО ще гласува за Николай Иванов и в това няма никакво съмнение. Все пак преди да влезе в парламента, Красимир Богданов беше зам.-кмет в настоящия екип на Иванов, а цената на подкрепата ще бъде отново зам.-кметското място по образованието например.
Има обаче един кандидат, който лежи кротко като тлъст смок на селски мегдан и само следи кой какво прави. Дългогодишният политик Борислав Банчев все още не е обявил дали ще участва в предизборната надпревара, но едно обединение, наречено „Либерален алианс“ вече има щаб близо до „Карамел“. Бившият заместник-областен управител натрупа управленски умения в администрацията и в комбинацията с безспорния му опит в правенето на избори го превръщат в една от възможните изненади през октомври. Като се има предвид почти неограничения финансов ресурс, с който разполага, няма да е изненада, ако Банчев отиде на балотаж срещу Николай Иванов. Почти е сигурно, че ако се наложи той да подкрепи някого на втори тур, то това ще е настоящият кмет. Лесно може да се прогнозира с огледа на интересите на Банчев, че срещу своите гласове той би поискал зам.-кметското място по строителството.
Останалите партии и коалиции все още не са обявили дали и как ще участват в предизборната есен във Враца. На този етап спокойно може да се прогнозира нов мандат за Николай Иванов, но до началото на предизборната кампания има още време и не е изключено в надлъгването да бъдат включени и институции, които по конституция би трябвало да са далече от политическите игри.

21.07.2015, 08:29 часа
19173 73
Коментари

nklhn

22.10.2015, 09:36 часа
А що не видите кмета Иванов какви дупки е са по улиците на Враца че спокойно може да се къпеме в тех това ли е неговото управление за него ли трябва да гласувате врачани за да изглеждаме и следващите 4 години като след война това е разил за Враца и има очи да се показва този за кандидат за втори път не го е и срам

олд спайс

24.09.2015, 20:29 часа
николай 72 процента наемателя от бистрец 8 процента/това е калинчо/cocc

гошо

24.09.2015, 20:21 часа
абе никола с какво се е доказал нали цял град го знае че е неграмотетен шофьор на зил от гусв

оня

24.09.2015, 20:13 часа
ники ще ги бие тия пурковци на първия тур с 70 процента

Ivan

24.09.2015, 15:31 часа
А бе, вие седите 5 човека и си пишете, ебах тия диваци!

пепко

24.09.2015, 12:50 часа
Преди четири години във ВРАЦА имаше билбордове с улиците на КРИВОДОЛ-сега те са актуални за ВРАЦА.Нека се замислим преди да глсуваме.

От Враца

24.07.2015, 11:09 часа
Искам да ви кажа,че познавам Калин и той е прекрасен млад човек с много идеи,перспективи и амбиции.На Враца и липсва точно такъв човек,които може да промени червеното статукво и да развие иначе прекрасния ни град изморен от дългогодишното комунистическо РОБСТВО

24.07.2015, 09:47 часа
Хора, айде да не се лъжем повече и да прогледнем истината-Това,което прави кмета е безплатен PR на вашия гръб и с вашите пари!От проектите за милиони, (които са под всякаква критика) нашият кмет е гушнал много пари,от ремонта на пътищата също.Онази пародия на заря беше предизборна агитация в червено.Докато Вие спите-някои строят

23.07.2015, 18:20 часа
То не може кмета да е милионер и ние да имаме патища-или едното или другото

23.07.2015, 17:16 часа
Така прави патищата че след един дъжд са по зле от преди.А като знам Криводол на какъв хал е след един мандат ме хваща страх за Враца след ДВА.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha