Българка срина управляващите със земята! Мрежата прегря след думите й

Българка срина управляващите със земята! Мрежата прегря след думите й Покъртително! Виждали ли сте как чужденец, който не е стъпвал в България, плаче за нея без глас?
Обещах да ви разкажа...
Това не е страшна приказка. Това е истинска история.
Виждали ли сте как чужденец, който никога не е стъпвал в България, плаче за нея без глас, а сълзите му капят в чинийката с швейцарско сирене?
Аз видях. Винаги съм описвала България с най-красиви думи, с много обич. Този път направих едно друго представяне - съпоставка между България, която виждаме всеки ден, и онази, другата, за която копнеем, която изгубихме, която не можахме да съградим.
Представих България чрез седемте смъртни гряха. Чужденците, които ме слушаха, бяха от най-различни държави - Полша, Швеция, Лихтенщайн, Швейцария, Франция, Италия, Мексико.
Първо им показах алчността. Снимки на красиви български плажове, със златист пясък, недокоснати дюни и стъпки на влюбени, оставили пясъчните си следи, за да ги погали и съхрани морето. Залези от земния рай, полюшващи се на вълните последни слънчеви лъчи, неизречени думи, тиха китара и миди, изпечени на ламарина.
После снимките се смениха и хората видяха разрушените дюни, гъсто построени хотели по плажовете, дувари до небето и едно измъчено и уморено от агресията море, което се опитваше да събере лъчите на заника, но не му достигаше пространство, за да протегне вълните си...
След това им показах гнева. Снимките на български села, с подредени и чисти дворове, с кипящ живот, с училища, пълни с деца, стада по тучни пасища, извори с жива вода, занаятчии и земеделци, пълни шепи с лято, плодове и мед, се смениха с картини на обезлюдени села, порутени къщи, изоставени градини, буренясали ниви, старци, останали сам-сами на прага на последната оцеляла къща, цигански гета, цели улици, превърнати в сметища, детски площадки, обрасли с тръни, затлачени от боклуци речни корита, изсечени гори, пребити на улицата, пред очите на деца, животни... Разказах им, че гневът срещу разрухата и беззаконието е прогонил хората от България. Гневът е грях. Простено ли е да избягаш.., не съм съдник, а само свидетел.
След това им показах леността, чревоугодието и надменността. Не ми беше трудно.
Първо им показах дядо Добри и им разказах за това какво прави всеки ден, въпреки многото си лета. После достатъчно бе да покажа парламента и лицата на депутатите, дремещи по време на заседание. Много лица - подпухнали, бездуховни, оядени, гримирани, за да не си личи отегчението, лапащи на депутатски трапези и банкети, къщи като дворци на кметове и управници. После им разказах за Ботев, Левски, Раковски, за хъшовете, за Паисий. Показах потретите им, закачени в кабинети, зад лицата на онези, подпухналите. Гротеска.
След това им показах завистта. Разказах им вица за казана с българи в ада, който, единствен по рода си казан, няма нужда да бъде охраняван, защото, ако някой се опита да изпълзи, другите го дърпат обратно надолу.
Накрая им показах похотта. Проститутки по магистралите, трафика на млади българки за бели робини, майки, търгуващи с децата си, докато те са още в утробата им, циганки, които раждат на 11 и 12 години, а след това разчитат на държавата да ги издържа, но продължават да се плодят.
Когато екранът изгасна, никой не проговори. В стаята беше се настанила мъртва тишина. Тогава видях, че жената от Лихтенщайн плаче, а сълзите й капят в чинийката. 
Единствено италианецът, с пресипнал от покруса глас, попита: "Но защо, защо направихте това..?"
Нямах отговор. Не, имах. Но нямаше да повярват... Успях да кажа само няколко думи на Екзюпери: "Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки".

Лидия Делирадева
lentata.com
08.07.2016, 15:50 часа
162005 9
Коментари

donche

19.07.2017, 08:21 часа
Парламентарна програма " Обучение в управленски умения"- показва се филма и после всеки всеки депутат прави разбор: видяно-причина - следствие- решение- задължавам се. Същото упражнение но събиранията на "Сдружение на българските общини" , където

Александър

16.07.2017, 23:54 часа
На управляващите им е през К (об) ура от писаниците на някаква си женица

Мария

14.07.2017, 16:12 часа
Абсолютната истина , децата ни всеки ден заминават, през втори терминал , за народа става все по зле и все по зле ! За 1% тарикати има и мед и масло, а за народа с нищожните заплати , ако има работа ,битовите цени неистово растат !!ГЕНОЦИД!

Николай

28.05.2017, 18:30 часа
Ма защо само управляващите!? Щом почти всеки си мълчи и бездейства и се съгласява с тая ситуация в България, кой е виновен?

Жана

28.05.2017, 18:30 часа
Поплакаха и? Всеки след това замина в добре уредената си страна и .... ? Всички сме силни в думите си, но никой не прави нищо за страната ни. Не да показваме на чужденците "язвите" останали след ред "демократични промени" и да чакаме съжаление...просто трябва да възродим Велика България........

Платон

28.05.2017, 18:30 часа
Веси, истината може би за Вас е излагация . ИСТИНАТА понякога боли......

Веси

28.05.2017, 18:30 часа
Мерси, че ни изложихте пред чужденците, нямаше нужда!!!

valyo

28.05.2017, 18:30 часа
В началото като започнаха да идват англичаните ги предупреждавахме да не купуват имоти в села с много цигани, те не се съгласяваха , а казваха ние нямаме проблеми с тях,те ще наглеждат и нашите имоти. А какво се оказа в действителност- техните имоти вече ги няма /окрадени, прехвърлени на други или неизползваеми/.Те знаеха ,че при нас се краде много и казваха ,че и при тях се краде 50/50 ,докато при нас е 90 на 100 и се надяваха като влезем в ЕС и при нас да стане така, но се оказа точно обратното. След като влязохме в ЕС при започна да се краде 300,400,500,и повече % от преди.За съжаление това е действителността в момента.

Диди

28.05.2017, 18:30 часа
Страхотно точен анализ на България - в недалечното минало и сега. И какво от това, нима управляващите ще го прочетат????? Тях не ги интересува България. Интересува ги само келепира, далаверите и всички подобни неща. Да не са отишли на село да видят как живеят малко останалите възрастни хора, или да видят как къщите на дедите ни са разбити от циганските набези... Жалко, че чужденците могат да плачат за това, а ние дори не го забелязваме.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha