Берковица става второ Банско

Берковица става второ Банско Община Берковица спечели проект по оперативната програма „Околна среда“ на стойност 1 милион и 40 хиляди лева за възраждане на туризма. 50 процента от съфинансирането ще бъдат осигурени от кметството, въпреки финансовите затруднения. Минералната вода ще бъде доведена от Бързия до Берковица по водопровод с дължина 7 километра.
„Даваме зелена улица на всички предприемачи, хотелиери, собственици на къщи за гости за водоползване, други могат да открият басейн, целта ни е да развием СПА- услугите, тъй като считаме, че туризмът е основното направление за развитие на балканския ни град“, каза кметът Милчо Доцов. Старата минерална баня, която в миналото работеше също е частна, реконструирана е, поканили сме собствениците й да я възродят“, допълни кметът. Заради минералната вода през 1974 г. градът под Ком е обявен за национален курорт. Сега този статут би му подхождал повече, защото под Ком е изгрдена първата писта, има и ски влек. През уикендите двете хижи под Ком се пълнят с туристи и скиори. Ако в града се изгради и СПА-център с минерална вода, то това ще го оживи. Защото ще привлича много любители на планината през цялата година. Ще се създадат повече работни места, което може да забави или пресече сегашното обезлюдяване на града и района.
Преди години минералната баня е продадена на фирма „Елаците мед". Но собственикът и не може да я ползва, защото довеждащият водопровод е излязъл от строя. Той е бил изграден при други условия. При връщането на земята, под която е прокопан, не е отчетена нуждата от определяне на сервитут. През миналата година общината е платила 280 000 лв. на собственици на земята за сервитута. Платила е и за залесяване. С минералната вода ще бъде пълнен и градският басейн „Свети Георги", който има олимпийски размери. Общината очаква „Елаците мед" да изгради модерен лечебен и релаксиращ център. Досега тя е изградила две ваканционни къщи до банята. Бързийската минералбна вода е бистра, без мирис и цвят. Температурата и е 31,8 градуса. По обща минерализация се характеризира като хипотермална, слабо минерализирана, хидрокарбонатно сулфатна, натриева, флуорна и силициева. Лечението с нея става по три начина - топлинен, механичен и химичен. Лекува сърдечно-съдови заболявания - хипертонична болест, леки и средно тежки увреждания на сърдечния мускул и клапния апарат, исхемична болест на сърцето, болест на Бехтерев. Тя е приложима при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат - артрити, тендовагинити, епикондилити, артроза на тазобедрените и коленните стави, на ходилата и пръстите на ръцете, рамената, лактите. Лекува и неврози, колити и заболявания на червата и т.н.
Част от дебита на извора в село Бързия е отдаден на концесия на фирма „Етап адрес". Тя бутилира минералната вода „Ком". Другата свободна част ще влезе в довеждащия водопровод до Берковица. Общината не може да печели от тази вода, защото изворът е собственост на държавата. Може да печели само от такса за водопреноса. Според проекта, тя ще е 0,5 лв. за кубически метър.
Градоначалникът на Берковица е амбициран да се похвали през този мандат и със старта на мегапроекта за ски зоната, чиято реализация възлиза на стойност 100 милиона лева. Водят се преговори с дружеството „Ком 2016“ за седалков лифт под Ком, база за настаняване , писта и кабинков лифт. Придобити са нови терени. Реконструкцита на пътя Берковица- Ком с дължина 15 километра е заложена в Целевата инвестиционна програма за Северозапада.
„Трудно се привличат по- сериозни инвеститори, но ние няма да се отказваме, полагаме всички усилия“, казва Милчо Доцов. Така при съчетанието на лечебна минерална вода, чист планински въздух и ски спорта Берковица се превръща във второ Банско.
27.01.2017, 11:37 часа
46987 2
Коментари

иванов

28.05.2017, 18:30 часа
Ако се реализират тези проекти градът ще цъфне.Наличието на минерална вода за истински спа процедури дава предимство пред Банско. Но за да стане второ Банско ще трябва държавата да налее мнооого пари в пътища, писти и инфраструктура което малко ме съмнява.Големите пари ще потекат когато се започнат строежи на хотели.Поне засега цената на земята е много по евтина отколкото в Банско,където е презастроено.Успех на кмета в реализирането на проектите.

no chance

28.05.2017, 18:30 часа
С 1 милион не знам какво второ Банско ще бъдат.Във Банско всяка година се въртят десетки милиони
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha