Враца пред бедствие! До дни затварят МБАЛ „Христо Ботев“, директорът подаде оставка

Враца пред бедствие! До дни затварят МБАЛ „Христо Ботев“, директорът подаде оставка Враца и хората от областта са изправени пред истинско бедствие, научи ексклузивно информационна агенция BulNews.bg. Потъналата в дългове окръжна болница затваря врати, поради невъзможността си да се справи с финансовите проблеми. Това означава, че пациентите от района ще трябва да бъдат пренасочвани към други здравни заведения в Северозапада.
Миналия петък директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков е изпратил „кърваво писмо“ до директора на Регионалната здравна инспекция във Враца Орлин Димитров. В него той уведомява, че лечебницата повече не може да изпълнява функциите си. Същия ден Цветков е подал оставка заради невъзможността за пореден месец да изплати на служителите си дължимите трудови възнаграждения и да се разплати с доставчиците си.
По непотвърдена информация, върху сметките на здравното заведение от няколко месеца са наложени големи запори. Парите не стигат за покриването на всички разходи на лечебницата. След последния запор този месец ръководството на болницата е успяло да събере само по 60% от заплатите на здравните работници за месец юли 2017 г.
Това било и капката, която преляла чашата на търпението на служителите в бели престилки. Медиците обясниха, че са наясно с наложените запори и съдебните дела, които водят доставчиците на медикаменти и консумативи, но са категорични, че повече не могат да издържат на налегналото ги безпаричие. Те заявиха, че щом получават половината от трудовите си възнаграждения, то ще си вършат и работата на половина – по средата на операцията ще излизат и ще си тръгват.
Потърсихме директора на Регионалната здравна инспекция Орлин Димитров, но той не беше открит за коментар. По закон в случай на криза той е длъжностното лице, което поема организацията на Спешната помощ и болничните отделения.
Припомняме, че агонията на врачанската болница продължава от близо година, в която ръководството се бори със зъби и нокти да намали задълженията към доставчици и различни кредитори. Директорът Орлин Цветков направи пътека до Министерството на здравеопазването, но усилията му останаха напразни. В последната година от лечебницата няколко пъти молиха държавата за помощ и искаха да теглят заем, за да излязат от тежкото финансово положение.
В последните 6 месеца народният предствител от ГЕРБ Петя Аврамова активно лобира за спасяването на здравното заведение и осигуряването на жизнено необходимите пари, но икономическата логика пречи на отпускането на заема. Реално активите на врачанската болница са около 4 млн. лева, а натрупаните задължения надхвърлят 12 милиона. Заемът, който ръководството на болницата иска да изтегли, е в размер на 8 млн. лева, които реално няма как да се обезпечат от активите й.
Единствената възможност врачани да имат окръжна болница е в ръцете на Министерството на здравеопазването, което към момента изразява само благопожеланията си. Сега на ход е правителството на ГЕРБ, което трябва да покаже на практика, а не на думи, че хората от региона не са забравени. 
02.10.2017, 09:55 часа
32698 21
Коментари

ю2

04.10.2017, 09:32 часа
Първо касата не е виновна на никого! Безсрамните доктори я източиха, а тя се опитва да сложи ред! Най скъпите автомобили,, имоти, круизи принадлежат на доктори. Всичките имат частни лъскави кабинети и като капак са и търговски представители на фармац

Локаноф

03.10.2017, 08:05 часа
идвам и всичко е ОК, не се притеснявайте.

един човек

03.10.2017, 00:16 часа
Ако бившия, настоящ кадровик върне първите четири милиона от предното си управление може и болницата ви да потръгне.

на бесилото

02.10.2017, 19:23 часа
Политици,здравни каси и частните болници съсипаха държавните болници.На беслото всички които съсипаха здравеопазването в България!!!

ох боли

02.10.2017, 19:03 часа
лекарската мафия източи болницата и сега ще изперат финансите си в частни болници

Те така те

02.10.2017, 18:49 часа
Е нали па ше открият денонощна аптека. Страшно развитие нема що. Ама от недоразвит кмет, к'во да очакваш.

Вестител

02.10.2017, 18:34 часа
Министърът не се справя с работата. ГЕРБ спешно да го извади от правителството. Проблемът не е само във Враца а при всички бивши окръжни болници. Има ресурс, има възможности.Действия трябват.

путио маринкин

02.10.2017, 18:14 часа
ей тумбаци у сити сот елитком сириус у мбал мрете майка ви дееба у пичката объсана хаха!къде е нафтата кой изпи спирта боклуци?ей очилат мангал у сириус ще те возим жив у ковчег копиле дай пари путка ти майна циганска дееба!какво вардите ей олигофрен

медицински специалист

02.10.2017, 16:48 часа
Месията е тука и ние го чакаме 15 год. Сведете смирено глави, целувайте ръка и доведете ДОКТОРА. Само той може, затворете фабриката за илюзии, омръзна ни.

боко

02.10.2017, 16:06 часа
Боко е убиец
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha