НАСА пуска жени в космоса утре

НАСА пуска жени в космоса утре НАСА изтегли по-рано първото изцяло женско излизане в открития космос заради повреда в системата за електрозахранване на Международната космическа станция (МКС), съобщават Асошиейтед прес и ДПА.
Астронавтките Кристина Кох и Джесика Меир ще излязат извън орбитиращата станция в четвъртък или петък, за да се справят с проблема, вместо следващия понеделник, както беше предвидено. За първи път в над половинвековната история на излизания в открития космос в "разходката" ще участват само жени.
От НАСА съобщават, че промяната се е наложила заради повредило се през уикенда ключово зарядно устройство. Двете дами ще заменят повредения компонент, вместо да инсталират нови батерии, което беше тяхната първоначална задача.
Миналата седмица астронавтите осъществиха първите две от пет планирани излизания за подмяна на стари батерии, съставляващи соларната енергийна мрежа на станцията. Останалите излизания, първоначално планирани за тази и следващата седмица, ще се забавят с няколко седмици, за да могат инженерите да установят защо зарядното устройство се е повредило - за втори път тази година.
Първоначално НАСА планираше изцяло женското излизане в открития космос да се състои през пролетта, но се наложи да го отмени заради недостиг на подходящи по размер скафандри, припомня Асошиейтед прес.
Първото в историята едновременно излизане на две астронавтки на НАСА в открития космос от борда Международната космическа станция ще бъде на 18 октомври, предаде ТАСС. Това бе уточнено от американското космическо ведомство.
Астронавтките Кристина Кох и Джесика Меир ще излязат извън станцията, за да отстранят повреда в системата й за електрозахранване. Очаква се, че работата им ще отнеме около 6 часа.
Освен Кох и Меир, на борда на МКС в момента са руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американецът Андрю Морган и астронавтът на Европейската космическа агенция, италианецът Лука Пармитано.
Междувременно стана ясно, че първата жена ще стъпи на Луната през 2024 година, заедно с един мъж.
16.10.2019, 14:30 часа
708 1
Коментари

Родител А или Б, объркАх се

17.10.2019, 00:07 часа
По-скоро някакви от 3-я пол или траверси.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha