Стартира изграждането на довеждащия водопровод от "Среченска бара", водният цикъл на Враца е на финала /снимки/

Стартира изграждането на довеждащия водопровод от "Среченска бара", водният цикъл на Враца е на финала /снимки/ На официална церемония бе поставено началото на изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до град Враца. Дейностите са част от последната фаза на проекта за воден цикъл на града.
„Днес поставяме началото на един изключително важен за региона проект – изграждането на водопровод, който ще захранва не само Враца и населените места, но и Мездра. Подобна инвестиция в региона не е правена от 70-те години на миналия век. Преди стартирането на дейностите, положихме големи усилия и проведохме над 480 отчуждителни процедури. Благодарение на съвместните усилия на двата областни центъра – Враца и Монтана, съвсем скоро загубите на питейна вода, ще бъдат драстично намалени, а качеството й ще отговаря на всички условия. Благодаря на всички ангажирани експерти от министерствата, от местните администрации, с които положихме големи усилия, за да стартираме строително-ремонтните дейности. Пожелавам успех на строителя и вярвам, че 33-километровото трасе ще бъде завършено качествено и в срок“ – каза кметът Калин Каменов в началото на церемонията.
В рамките на събитието, Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител „МС-ТЕХНО-ХИДРО“ ДЗЗД заяви, че строително-ремонтните дейности по трасето няма да засегнат жителите на град Враца и съвсем скоро населените места в региона ще имат качествено водоснабдяване.
Началото на строителството бе поставено със символична първа копка, направена от кмета Калин Каменов, областния управител Малина Николова и Гергана Ангелова – представляваща фирмата-изпълнител.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.
На събитието присъстваха още: областният управител на Монтана – Росен Белчев, народният представител Красен Кръстев, председателят на Общински съвет – Враца – Нели Стоянова, общински съветници, кметове на общини, експерти от Министерство на околната среда и водите, управителят на ВиК - Враца - Ангел Престойски.
Строително-ремонтните работи по проекта включват рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници.
Фирмата-изпълнител ще подмени всички тръби по стария азбестоциментов водопровод с нови, чугунени тръби, като успоредно с това ще се изградят нови шахти за управление и измерване на водния поток. Предвижда се дa имa 8 oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.
Общият размер на инвестицията по проекта „Интегриран проект за воден цикъл на гр. Враца – II фаза” е в размер на 114 506 125,63 лв., като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ е 78 246 103,33 лв. За изграждането на довеждащия водопровод от яз. „Среченска бара“ до град Враца е сключен договор с изпълнител - „МС-ТЕХНО-ХИДРО“ ДЗЗД в размер на 46 338 270,16 лв. без ДДС.
Очаква се след завършването на строително-ремонтните дейности и въвеждането в експлоатация на новия водопровод да бъдат намалени загубите на вода и да се осигури нормално водоснабдяване за всички селища, попадащи в обхвата на водопровода. Същевременно ще се създадат условия на живущите за ползване на питейна вода, която да отговаря на съвременните санитарно-хигиенни норми.
22.11.2019, 14:31 часа
1922 1
Коментари

Петър

22.11.2019, 17:46 часа
Е баси хайдуците!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha