България вече внася повече ток, отколкото изнася

България вече внася повече ток, отколкото изнася През последните дни България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това сочат официалните данни за междусистемните обмени на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за вчера, като същото беше положението и в неделя. Най-много впечатляват данните за обмена между България и Турция, според които между 7 и 12 ч., както и между 14 и 22 ч. износът на електроенергия е 0 МВт, докато вносът от югоизточната ни съседка в тези часови диапазони е между 197 и 234 МВт.
Подобни са и данните за обмена на електроенергия между България и Сърбия, където между 3 и 22 ч. вчера сме изнесли между 30 и 164 МВт, а сме внесли между 181 и 300 МВт. Колосална е разликата между износа и вноса на ток за и от Румъния, сочат още данните на ЕСО. Експортът ни в различните часови диапазони се движи между 5 и 98 МВт, докато вносът на електроенергия от северната ни съседка е между 281 и 605 МВт.
Традиционно изнасяме повече електроенергия за Гърция и Македония, става ясно още от таблицата за междусистемните обмени за днес, както и за последните дни. Нарасналият внос на електроенергия от Турция и Сърбия не се дължи на по-високите цени у нас, коментират експерти пред economic. bg. Причината за тази временна аномалия най-вероятно се дължи на факта, че някои страни, като Турция и Сърбия, връщат енергията, която преди време са взели под формата на бартер от България. Тъй като времето в средата на януари е топло, и Турция, и Сърбия имат излишък на енергия и ни връщат бартерите си. Към 13.30 ч. вчера товарът у нас също бе нисък за сезона - 5974 МВт, като 75,8% от него се осигурява от АЕЦ "Козлодуй" и конвенционалните топлоцентрали. Топлофикационните и заводските ТЕЦ осигуряват 10,3% от товара, а ВЕЦ-овете ни - едва 1,5%. Вятърните и соларните паркове у нас също работят "под пара", като осигуряват малко над 11,7% от товара.
22.01.2020, 09:18 часа
881 1
Коментари

Браво!

26.01.2020, 18:59 часа
Те това беше началната мисия на ЕС , дето всички му се кефите, де ! Веднага спряха единия реактор, ако някой още помни, та да дойде днешното време , да ядем боклуци "европейски" , да няма училище , здравеопазване и още такива .
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha