Кардиолог разкрива кои храни са опасни за сърцето

Кардиолог разкрива кои храни са опасни за сърцето Испанският кардиолог Хуан Пабло Канепа увери, че за да съхраним доброто здраве на сърцето си, е добре да извършваме анаеробни тренировки и да се откажем от похапването на някои храни, съобщава в. "Вангуардия".
По думите му, здравословното хранене е базирано върху консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб и зехтин като заместител на продукти с голямо съдържание на мазнини. В списъка си с опасни за сърцето продукти експертът е включил червеното месо. То съдържа наситени мазнини, чийто дял не трябва да надхвърля 10 процента от ежедневния прием на мазнини.
Печените храни, които се продават в супермаркетите и кафенетата, също могат да увредят здравето, защото съдържат трансмазнини. Канепа забелязал, че трансмазнините са свързани с увеличаване на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването и случаите на диабет тип 2. В списъка с потенциално опасните храни са пицата, пелмените и макароните, чиято консумация трябва да се ограничи.
Отбелязвайки, че стресът е сред факторите, които изострят сърдечносъдовите заболявания, експертът съветва да се откажем от консумацията на енергийни напитки. Кардиологът цитира данни на "Бритиш медикъл джърнъл", според които редовната употреба на алкохол удвоява риска от смърт вследствие на сърдечен арест и е свързана с мозъчни увреждания в дългосрочен план. Споменават се и продукти, като солта и маслото, които мнозина ежедневно употребяват и не се замислят да ограничат приема им. Канепа освен това препоръчва да се готви със зехтин, вместо с масло, допълва БТА.
26.03.2020, 12:50 часа
1337 1
Коментари

Кулинар

26.03.2020, 14:33 часа
Това печено е вредно само ако се консумира без добра гарнитура и най вече без половница червено вино. С вино, гарнитура и добра компания е направо еликсир.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha