Oкръжният съд в Монтана предава на Гърция ломчанин, издирван за контрабанда и данъчни измами

Oкръжният съд в Монтана предава на Гърция ломчанин, издирван за контрабанда и данъчни измами Окръжният съд в Монтана реши да предаде на властите в Република Гърция 53-годишния С. И. А. от Лом, срещу когото в съседната държава се води разследване за контрабанда и неплащане на данъци в големи размери. Екстрадицията на българския гражданин обаче ще стане след като у нас приключат водените срещу него дела, постанови съдът.
С. И. А. бе обявен за международно издирване от съдебните власти на Република Гърция с Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от прокуратурата при Апелативния съд в Солун за контрабанда и неплащане на данъци и акцизи  в големи размери. Според обвинението на 9 април 2011 г. в качеството си на собственик и управител на Търговско дружество „Е. К.“ С. И. А. е внесъл на територията на Терминал за контейнери в свободната зона в пристанище Солун 1 000 кашона с 10 000 000 къса цигари от различни марки. Всички цигари са били без акцизни марки и с неплатени данъци и акцизи в размер на 1 531 562.83 евро. След издаването на Европейската заповед за арест С. И. А., който е криминално проявен и осъждан за различни престъпления, бе открит и задържан на 26 февруари 2020 г. от служители на районното управление в Лом.
Според гръцкия наказателен кодекс  контрабандата и неплащането на акцизи и данъци в особено големи размери се наказва с доживотен затвор. Престъпленията, за които е разследван С. И. А., са наказуеми и по българското законодателство. След като се запозна с всички документи по делото съдът постанови  С. И. А. да бъде предаден на гръцките власти след приключването на три водени срещу него дела в България, две от които са в Специализирания наказателен съд. Съдът измени взетата досега мярка за неотклонение на С. И. О. „Домашен арест” в  „Парична гаранция” в размер на 1 500 лева. Тази мярка ще бъде в сила до приключването на делата срещу С. И. А.  у нас, а след това – до предаването му на Гърция, ще му бъде наложена мярка „Задържане под стража”, реши съдът.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София.  

Снимката е илюстративна. 
26.03.2020, 16:05 часа
1395 1
Коментари

!!!

26.03.2020, 17:04 часа
Тия наще като нещат да го осъдят , поне да го опазят до като е под домашен арест.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha