8 неща, които косата не харесва

8 неща, които косата не харесва Има неща, които косата не харесва. И въпреки това ние ги правим всеки ден – без да се вглеждаме в сухите връхчета и отпуснатите кичури, без блясък. Събрахме няколко от тях в един мини списък, който може да бъде много полезен, ако решим да дарим на косата си „пълна промяна“, преди летния сезон.

Редовни посещения при фризьора
Дори ако имаме къдрава коса или се опитваме да отглеждаме пищни, дълги коси, трябва да посещаваме фризьора си поне веднъж на всеки два до три месеца. Факт е, че косата получава необходимото хранене само в кореновата зона (максимум 10 см от корена). Останалата маса представлява сух и безжизнен епител, структурата на който в крайна сметка става крехка и чуплива.
Забележите ли наелектризиране на косата, разцепване на косъма и трудно поддържане на прическа – веднага се свържете с фризьора си и се разделете с най-малко 2 см от дължината на косата.

Боядисване вкъщи
Домашните експерименти с косата често водят до катастрофални последици. И не става въпрос само за козметични дефекти като лошо оцветените корени. Без подходящите знания и умения (и няколко допълнителни ръце), е невъзможно да се извърши висококачествено боядисване. В резултат на това косата е с неравномерен цвят, изглежда суха, и често се стига до изгаряне на скалпа.

Непочистване на гребена
Всеки път при сресване хиляди мъртви епителни клетки полепват по повърхността на четката или гребена. Те се смесват с секретите на мастните жлези и остатъците от продукти за оформяне на косата, образувайки идеална среда за възпроизводството на гъбички и бактерии. Звучи ужасно, нали?

 Стайлинг на мокро
Косата е хигроскопична - при измиване тя абсорбира голямо количество влага и при сресване кичурите могат да се откъснат, разтеглят или деформират. И това не е всичко. От горещата вода скалпът се загрява и порите му се отварят. Грубата четка може да доведе до разкъсване на косата заедно с корена, а възстановяването на загубения обем след това ще бъде трудно.

Миене на косата си твърде често
Факт, от честото миене с гореща вода косата става още по-мръсна. Високите температури и триенето на скалпа стимулират мастните жлези, затова специалистите препоръчват да мием косата си не повече от два пъти седмично, за да поддържаме естественото ѝ здраве и блясък.

Разресване на косата от корените
По принцип не трябва да сресваме косата си често - такъв ефект със сигурност ще доведе до увреждане. Достатъчно е да приведете прическата в правилна форма сутрин и да коригирате кичурите 1-2 пъти през деня. И разресването на косата ви се препоръчва не от корените, а като се започне от областта на върха и постепенно се придвижва нагоре - особено ако имаме прическа с впечатляваща дължина.

Стегнати на опашки постоянно
Прибраната в опашка коса, колкото и удобна и практична да е, се лишава от минималното хранене, което получава през целия ден. Ако не можем без опашка, то хубаво би било по-често да променяме позицията на прическата - или по-високо, или по-ниско.

Без защита от слънцето
Излагането на ултравиолетови лъчи е също толкова вредно за косата, колкото и за кожата. В горещия сезон не бива да забравяме да използваме продукти за коса с UV филтър. Както и шапка с периферия на плажа.
Косата ще ни се отблагодари.
25.05.2020, 15:29 часа
963 1
Коментари

Филм "Коса"

27.05.2020, 20:25 часа
Велик филм ! Гледайте го няколко пъти !!! И правете с космите си к`вото си щете - те са Ваши !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha