Археологическият комплекс „Калето“ в Мездра стана на 7 години /снимки/

Археологическият комплекс „Калето“ в Мездра стана на 7 години /снимки/ Един от 100-те национални туристически обекта в България -  Археологически комплекс (АК) „Калето“ в Мездра, стана на 7 години. Той е изграден по проект „Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. 
Седмият рожден ден на комплекса беше отбелязан с богата културна програма, подготвена от Община Мездра и от екипа на АК „Калето“. Тя стартира с Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“, която се проведе в три поредни вечери на откритата амфитеатрална сцена. 
Същинското тържество се състоя на 4 юли и започна с празничен концерт, в които се изявиха мажоретният състав към Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР), млади певчески дарования от Вокална група „Детски свят” и възпитаници на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания.  
“Днес ние честваме 7 години от възкръсването на една идея - на това, което го е имало тук в продължение на 7 хиляди години, каза при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Благодаря на всички, които участваха в реализирането на този проект. Благодаря и на тези, които вложиха много труд, за да можем да го поддържаме. В крайна сметка създадохме нещо, което да обедини 7-хилядолетната история на този хълм, неразривно свързан с нашия град. 
Когато едно дете навърши 7 години, сигурно хората, които са го създали, са свършили донякъде своята работа. Оттук нататък обаче то трябва да се обича, да се възпитава и да се обгрижва. Ние основното сме го свършили - дадохме му посоката. Оттук нататък ще бдим, заедно с вас, това нещо да се съхрани и да се развива. Да се надяваме, че много скоро ще успеем да дадем нов тласък на това място, за да го превърнем във Вратата на Северозапада!“ 
„Беше време, през 2003 г., когато ние, ентусиазиран археологически екип, подновихме разкопките на „Калето“, сподели от своя страна директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски. Попадайки тук, заварихме буквално джунгла от Амазония. Последващите открития бързо ни вкараха в една мечта. Оказа се, че в лицето на тогавашното (и сегашно) ръководство на Община Мездра срещнахме съмишленици и резултатът е налице. Появи се един прекрасен център - център на туризма, център на културата, център на историята, който стана неразделна част от атракциите на гр. Мездра. Така че: гордейте се с тази даденост, а ние сме насреща - да продължим с откритията. За да отключим - а мисля, че това отключване вече е започнало - дестинация Северозапад!“ 
По време на празника официално беше открита най-новата експозиционна зала в археологическия комплекс - „Облекло, въоръжение и снаряжение от ранното средновековие (VII-IX в.)“. В нея са подредени експонати, които са закупени по проект „Добре дошли в Средновековието”, изпълнен от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г., разказа ръководителят на АК „Калето“ Нели Иванова. Сред тях са реплики на облекло, въоръжение и снаряжение на леко и тежковъоръжен воин, благородник - боил, лековъоръжен стрелец и знатен воин, ламеларна броня и въоръжение на знатен воин - предводител, ранносредновековно седло и конска амуниция, кухненска и луксозна керамика от този период.   
Лентата на новата придобивка прерязаха кметът Иван Аспарухов и бившият управител на АК „Калето“ инж. Димитър Павлов, който разказа как се е зародила и осъществила на практика идеята за изграждането на комплекса.   
Празничната програма продължи с изпълнения на групата по художествена гимнастика към ЦПЛР и на каратеките от Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М”. 
За радост най-вече на децата, членове на Мото клуб „Кан Аспарух 681“ направиха зрелищна демонстрация, последвана от традиционната обиколка по улиците на града. Сред останалите акценти бяха стрелба с реплика на средновековната обсадна машина требушет и стрелба с лък. 
Любителите на екстремни преживявания имаха възможност да се спуснат по въжен „тролей” над река Искър, изграден от членове на Спелеоклуб - Мездра. А за ценителите на еликсира на боговете Винарна „Типченица“ разкри специален щанд, на който се предлагаха широка гама от червени и бели вина собствено производство.
04.07.2020, 20:34 часа
1708 2
Коментари

Стефан Здравков

05.07.2020, 13:58 часа
Митко Павлов и Памперса могат да разкажат,как от този обект напълниха гушите,а кмета дубльор Сопола си направи къща, боклуците които не ги изхвърлят, чакат прокуратурата да ги изхвърли

гражданин

04.07.2020, 21:33 часа
Алооо Аспарухоооов, откакто дойде на власт контейнерите вонят и не се изхвърлят. Града вони на сметище, алеята е мръсна и непометена. Смрад ! Явно на някого му харесва или ?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha