В Северозапада пресмятат нови летни планове

В Северозапада пресмятат нови летни планове

Хората от Северозапада правят нови планове за лятната почивка, а причината са прекалените изисквания, за да заминат на ваканция.
В Гърция не можем да влезем без задължителните PRC-тестове, независимо, че сме предплатили, например почивка в южната ни съседка, много преди тя да въведе условието за документ от лицензирана лаборатория. В страната има 38 лаборатории, лицензирани от Министерството на здравеопазването. Те са концентрирани в 13 града. Средната цена на PCR-теста е 100 лева. Колко бързо ще излязат резултатите, зависи от натовареността на лабораторията – понякога чакането отнема повече от едно денонощие.
PCR тестовете затрудняват или направо отказват хората от по-малките населени места да почиват в Гърция. За тях излиза и доста по-скъпо да отидат в по-голям град, защото не навсякъде изследват за COVID-19. Накрая се оказва, че почивката в южната ни съседка става доста по-солена от предвиденото.
Дълго чаканото море в Гърция за четиричленното семейството на Биляна от Монтана няма да са осъществи дни преди да заминат.
„Станаха вече много условностите, които вече направо си ни плашат и вече върха е изискването за PCR тестовете“, казва Биляна Божидарова.
Пресметнали, че да се тестват цялото семейство ще им е необходим още ден отпуск.
„Въпреки че се подготвят преди това и проучих за пул тестове, които могат да се направят за едно семейство…като цяло информацията, която имам в по-големите градове опашките са страхотни, в същото време изнемогват в лабораториите и не знам, как успяват да издадат навреме резултатите на тези, които ще пътуват“, допълва Биляна.
Според нея не е оправдан и разхода за направата на PCR  теста, за да пътуват в южната ни съседка.
В месеци на извънредно положение в България, хората с малки деца в Монтана предпочитат нашето море или планина.
„По-ангажиращо е да се съобразяваш, колко дни преди това да си направиш теста, отделно си и с малко дете, а и непрекъснато предавате, че са опашки и чакане и заради това“, казва Мирела Илиева.
А за хората от по-малките градове е още по-трудно пътуването в Гърция, защото няма и лаборатории в които да си направят ковид тестовете. Биляна все още не е загубила надежда да почива тази година на море.

18.07.2020, 09:28 часа
4250 1
Коментари

СЕЛО

18.07.2020, 10:46 часа
ДА ВА ПИТАМ! ДА ИДА НА БАРАТА или РИБАРНИКА ДА СИ ЗАБИЯ ЧЕДЪРА И ШАЗЛОНГА ОТ 18ЛВ. ОТ ВСИЧКО ПО ЛЕВЧЕ, ЩЕ МИ ИСКАТ ЛИ ПСР ТЕСТ? ( ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА )
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha