Актуален слух: Днес Бойко Борисов се оттегля, Деница Сачева поема управлението на държавата

Актуален слух: Днес Бойко Борисов се оттегля, Деница Сачева поема управлението на държавата Бойко Борисов се очаква днес на извънредната конференция на ГЕРБ да се оттегли като министър-председател. Този слух върви из редиците на партията, научи агенция BulNews.
Той щял да обяви, че се оттегля от поста, за да подготви ГЕРБ за изборите и да обикаля страната. Това вече е направила Севдалина Арнаудова, ръководител на правителствената информационна служба. Мандатът на сегашното правителство ще да бъде довършен от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика. Вероятно Бойко Борисов ще излезе в отпуск. Според хората в ГЕРБ, Сачева е припознавана и като човек на ДСБ, и от нея се очаква да потуши протестите в страната. На изборите през 2013 г. беше кандидат за депутат именно от ДСБ. Тогава беше сред най-яростните критици на ГЕРБ и Бойко Борисов. Сега е смятана за любимка на Борисов.
Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преминава курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ.

Политическа кариера
Деница Сачева е дългогодишен активист в неправителствения сектор, на два пъти кандидат за депутат от десницата, бивш член на здравната каса (НЗОК) от първите години на създаването ѝ, участва в разработването на някои от първите стратегически документи за реформи в здравеопазването по времето на министър Илко Семерджиев (1999 – 2001 г.), зам.-министър в социалното и в образователното министерство по времето на правителства на ПП ГЕРБ. Сачева е един от първите десет служители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където от 1999 г. работи като началник на дирекция „Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти“.
Година и половина е началник на кабинета на министъра на здравеопазването (1999 – 2001) д-р Илко Семерджиев в правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Участвала е в екипа, разработил и съставил Националната здравна стратегия 2001 – 2010 и План за действие към нея. Там отговаря също и за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Била е председател на Съвета на директорите на МБАЛ – Хасково и Балнеологичен център „Камена“ – Велинград.
Хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Работила е като консултант по над 15 международни проекта, финансирани от Европейската комисия, Световната банка и Американската агенция за международно развитие. Тя е била председател на Българската асоциация на пиар агенциите. През 2001 г. Деница Сачева е основател и изпълнителен директор на PR агенция IntelDay Solutions (www.intelday.com), двукратен носител на Световна златна награда за отлични постижения в PR за 2007 и 2012 година и носител на номинация през 2009 за най-добра компания за Източна Европа в престижния PR конкурс SABRE.

Заместник-министър на труда и социалната политика
След подадената оставка на Министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и смяната на политическия кабинет с новия министър – Зорница Русинова, Деница Сачева става заместник-министър за периода май 2016 г. – януари 2017 година. "Това можете да очаквате от мен и за в бъдеще – полезност, прозрачност на действията, противопоставяне на неприемливото. Защото няма никаква причина, ако 21 години правех това, да спра да го правя и за напред.“

Заместник-министър на образованието и науката
От 2017 г. до края на 2019 г. тя е заместник-министър на образованието и науката. В Министерството (МОН) нейна ресорна дирекция е „Приобщаващо образование“, чиято отговорност е насърчаване и помощ на децата със специални образователни потребности, със заложби, както и деца от социално слаби семейства. Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата, за иновативните училища, които са вече над 375. По нейно предложение бе защитен пред Европейската комисия проект за 105 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.

Министър на труда и социалната политика
От декември 2019 г. Деница Сачева е Министър на труда и социалната политика. За кандидатурата ѝ гласуват 114 народни представители, 106 са „против“, а трима се въздържат от вот. Сачева бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и Обединени патриоти, а против бяха депутатите от ДПС и БСП. „Въздържал се“ гласуваха трима народни представители от „Воля“. При полагането на клетва в Народното събрание Деница Сачева заявява, че поради очакванията към нея да се справи с наболелите теми и нашумелите проблеми в сектора на Министерството, тя ще бъде диалогичен министър, като гарантира, че ще провежда диалог с абсолютно всички заинтересовани страни, за да се вземе адекватно решение и да няма ощетени.
05.08.2020, 11:27 часа
9494 4
Коментари

123

06.08.2020, 08:02 часа
Za tikvata ima samo edno reshenie - kurshum !

A3

05.08.2020, 17:39 часа
ОСТАВКА на цялото корумпирано правителство и да вървят на п***а си майчина!

А2

05.08.2020, 11:46 часа
Покрай тулупа е пълно с такива тъпи гъски!

А1

05.08.2020, 11:39 часа
От трън та на глог
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha