Анализ на CIES: "Ботев"/Враца/ има най-младия състав в Първа лига

Анализ на CIES: "Ботев"/Враца/ има най-младия състав в Първа лига В кой отбор от Първа лига играят най-младите футболисти? Първосигнално изникват като отговори "Славия" и "ЦСКА 1948". Поне тези два клуба в последните години шумно прогласяват, че имат политика за налагане на млади играчи.
Но истината е в изненадваща посока - с най-млад състав разполага "Ботев" (Вр). Това става ясно от анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES). Според него средната възраст във врачанския тим е най-ниската за цялата Първа лига - 24.1 г. Трябва да се отбележи също, че "Ботев" (Вр) води и по показателя за най-висок процент игрово време, давано на играчи до 21-годишна възраст - 28.7%.
Необходимо уточнение е, че изследването е направено до 23 септември и включва първите 8 кръга, т.е. IX и X кръг не са отчетени. Но това не променя особено картината. А тя е - Даниел Моралес ("Ботев", Вр) е треньорът, който дава най-голяма възможност в Първа лига на по-млади футболисти.
И това може да се види нагледно, като се хвърли поглед върху тези, които най-често играят за врачани този сезон - Мирослав Маринов е едва на 17 г., Йоан Бауренски е на 19 г., на 22 г. е Виктор Василев, на по 23 г. са португалският защитник Гонсало Виейра, Валери Христов, Антонио Георгиев, на 25 г. са Дориан Бабунски, Сержиньо и Матеус Касини, титулярният вратар Красимир Костов е на 26 г. и т.н.
Вижда се ясно, че политиката на "Ботев" е действително налагане на млади играчи. Включително и чуждестранни. Доказателство в тази посока е фактът, че в тима има само един чужденец над 25 г. - бразилецът Диего Фераресо (29 г.), който впрочем има български паспорт и е играл за младежкия ни национален тим.
На второ място в това подреждане е "Славия", който има 24.8 г. средна възраст на футболистите си. Трети е "Левски" (24.9 г. средно). Но статистиката при "сините" може да се промени, тъй като след идването си новият треньор Станимир Стоилов пуска по-опитни играчи. Поне засега обаче картината е такава. Като "Левски" даже изпреварва "Славия" и е на второ място по процент изиграни минути на отбор от футболисти под 21 г. - 17.6%, срещу 16.5% за "белите". И вече "ЦСКА 1948" идва на четвърто място по средна възраст (25.65 г.).
Как е положението в другия край на подреждането - на последно място, с най-висока средна възраст на отбора, (30.5 г.) е "Царско село". И няма как иначе да е с основни играчи като вратаря Янко Георгиев (32 г.), капитана Иван Бандаловски (34 г.), Венцислав Василев (35 г.), Мартин Кавдански (34 г.), десния бек Сашо Александров (35 г.), Лъчезар Балтанов (33 г.), Ален Стеванович (30 г.) и Димо Бакалов (32 г.).
"Царско село" е и един от трите отбора в елитната ни дивизия, които в първите 8 кръга не са пуснали в игра нито един футболист под 21 г. Останалите два са "Берое" и "Арда".
Близо до "Царско село" на дъното е и пълният с опитни футболисти "Пирин", където средната възраст е също над 30 години, по-точно 30.30 г. Отборът пред тях по възраст е "Лудогорец" (27.9 г.).

Общата картина
Изследването на CIES обхваща 72 от водещите първенства по цял свят. Най-млад отбор изобщо притежава латвийският "Мета" (20.2 г. средна възраст), а най-младият сред основните първенства в Европа е играещият във френската Лига 1 "Монако" (24.3 г.). А по процент минути, в които са играли футболисти под 21 г., води германският "Байер" (Леверкузен) (23.5%). Само за сведение - тук "Ботев" (Вр) е на 58-о място по средна възраст на тима и на 42-ро по процент игрово време на кадри под 21 г.
С най-възрастен тим от Топ 5 първенствата пък е "Лацио" (30.3 г.), а въобще сред всички шампионати - индонезийският "Бали Юнайтед" (32.28 г.). 
За отбелязване е, че в 89 от проучените 1041 отбора не са пуснали нито един млад футболист (под 21 г.) от началото на сезона. Сред тях са "Атлетико" (М), "Ювентус", "Волфсбург", "Нюкасъл", "Уест Хем" и др.
09.10.2021, 16:00 часа
1299 1
Коментари

само Ботев

09.10.2021, 19:16 часа
Не схванаха тия че да играеш с млади и да имаш млади ама можещо са съвсем различни неща. Днеска дубъла на ходом ги бият а ние тия ги пускаме в а група. Добре поне че махнаха оня педофил дето беше треньор.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha