Швеция назначи първия транссексуален министър

Швеция назначи първия транссексуален министър Транссексуална жена - Лина Акселсон Килблом - е назначена за министър на висшето образование и науката в новото правителство на Швеция. Това е и първият подобен случай в историята на страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на шведски медии.
В понеделник Риксдагът избра Магдалена Андершон, лидер на Социалдемократическата партия на труда на Швеция, за втори път за министър-председател. Така тя стана първата жена в Швеция, която заема този пост.
Андершон обяви състава на новото правителство днес, в което направи впечатление новия образователен министър.
Лина Акселсон Килблом е на 51 години и в края на 90-те години на миналия век се подлага на операция за смяна на пола. Някои министри, като министърът на външните работи Ан Линде и министърът на отбраната Петер Хултквист, са запазили работните си места.
Ханс Далгрен ще остане министър по въпросите на ЕС. По-рано самата Андершон оглавяваше Министерството на финансите - пост, който сега ще бъде зает от Микаел Дамберг, настоящ министър на вътрешните работи. Той ще бъде наследен от Морган Йохансон, който едновременно с това ще оглави и Министерството на правосъдието.
Андершон беше избрана за министър-председател миналата седмица, но часове по-късно подаде оставка. След избирането на Андершон проектобюджетът на шведското правителство не получи мнозинство при гласуването в парламента, като повечето депутати подкрепиха проекта, предложен от опозицията.
След това Партията на околната среда заяви, че се оттегля от коалицията, която съставя правителството на малцинството. Андершон подаде оставката си пред председателя на парламента само няколко часа след като беше избрана за ръководител на правителството.
30.11.2021, 16:09 часа
919 1
Коментари

така:

01.12.2021, 20:39 часа
днешната европа заслужава тоталното почерняване от африка , азия мала азия и други приятелски настроени варвари , изтриващи някакви бледи християнски наследности , меки китки и разложението на двукраките. желаем чудно бъдеще !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha