Адвокат от Враца: Аз няма да гледам Закритото първенство по тенис на Австралия за ваксинирани тенисисти

Адвокат от Враца: Аз няма да гледам Закритото първенство по тенис на Австралия за ваксинирани тенисисти Истерията на една държава от последните дни и паническият ѝ ужас, предизвикан от един Човек са просто смайващи. Независимо от позорното решението на австралийските власти Новак Джокович е големият победител. Настоящият и на практика последен шампион на Australian Open няма да играе в турнира, който започва утре. Новак вече участва в нещо много по-важно от скопен турнир. Новак води битка за правото на човек да избира, за правото да бъдеш себе си, за правото на спортистите да не бъдат дискриминирани по пореден измислен белег и за правото на публиката да гледа най-добрите. 
Няма никакво значение, че ще пропусне турнира. Той вече победи. Тази година никой не говори за Откритото първенство по тенис на Австралия. Истинският въпрос е дали този турнир все още заслужава да се нарича  „открито“ първенство. Провежда се от 1905 година насам. Това безспорно е достижение на Австралия, но също така създава за нея задължения и очаквания. В крайна сметка този турнир не е за австралийското правителството, нито за австралийския съд. Той е за тенисистите и за публиката от целия свят. Ако австралийското общество (чрез неговото правителство и съд) не го разбира, то трябва да си зададе въпроса дали заслужава да има това събитие. Когато имаш честта да си домакин и организатор на един от четирите турнира на Големия шлем и претендираш този турнир да се нарича „открито“ първенство, би следвало да имаш силите и възможностите да го организираш и проведеш без да поставяш изкуствени ограничения към спортистите, основани на народност, раса, етнос, пол, ваксинационен статус и други подобни дискриминационни изисквания. Ами просто да бяха казали, че не искат сърби и други славяни на този турнир. 
Да - живеем с вирус, който създава редица неудобства. Но наистина ли е толкова трудно за Австралия да проведе турнира без да принуждава спортистите да се ваксинират. Наистина ли тази държава не разполага със средства и възможности да следи състоянието им без да ги дели на ваксинирани и неваксинирани. Пределно ясно за цял свят е, че и ваксинираните предават вируса. Самата Австралия е живото доказателство за това. Стояха с месеци в изолация. Процентът им на ваксиниране е огромен. Държаха Световния номер 1 в тениса в специален център и го третираха като прокажен. Вероятно такова е поведението на държавата и към други неваксинирани, идващи отвън. И въпреки това за последните две седмици имат няколко стотин хиляди заразени.
Защо тогава е това разделяне? Защо само неваксинираният Новак Джокович е заплаха за здравето на австралийската нация и за обществения ред? Точно той ли заразява през последните дни всичките стотици хиляди хора в тази държава? Очевидно заразява. Заразява не с COVID -19, а с нещо много по-опасно. Заразява с достойнство и с несломим дух. 
Как Япония успя да проведе Летните Олимпийски игри миналата година без да дискриминира спортисти заради ваксинационния им статус? Не съм чула Китай да поставя изискване за ваксиниране на спортистите, които ще участват на Зимната Олимпиада идния месец.  Очевидно когато едно общество осъзнава каква чест е да приеме най-добрите спортисти на света, намира средствата и начините да отговори на очакванията. Ако Австралия не може да си го позволи, то честното е да го признае пред света и да се откаже от събитието. 
Ако желанието на Австралия е да не допуска неваксинирани тенисисти, то може би тя трябва да преименува турнира на „Закрито първенство по тенис на Австралия за ваксинирани тенисисти“. Ако това е волята на държавата, то тя трябваше да я обяви много отдавна, за да могат тенисистите да преценят искат ли изобщо да участват в такъв турнир, съответно да полагат ли усилия за класирането си там или да се насочат към наистина открити турнири. 
Дали Джокович заслужава да играе в Австралия? С играта и резултатите си от последните години, с класирането си на световния връх в тениса и с поведението си извън корта дой е дал безброй доказателства, че го заслужава. Дали австралийците заслужават да гледат на тяхна земя най-добрия в този спорт? Очевидно е, че не са пораснали достатъчно за тази чест. 
Като фен на този спорт до преди няколко дни следвах във Facebook  и Instagram четирите турнира от Големия шлем. След фарса на австралийските власти и демонстрацията на пълна неспособност да организират честно състезание престанах да следвам Australian Open. Няма да гледам нито един мач от този турнир, защото той възпитава покорство, а не уважение към спортните постижения. Такова ще бъде поведението ми и към всяко друго спортно състезание, което дискриминира спортисти на база ваксинационен статус. Феновете искат да гледат най-добрите, а не най-послушните и най-уплашени спортисти. Няма нищо вдъхновяващо в човечета с намордници. Спортът е изпитание за духа и тялото. Днес нагледно виждаме какво е здрав дух в здраво тяло. Виждаме и какво е купчина мускули, лишена от дух. Ако някой си мисли, че Джокович е победен, нека само почака да излязат данните за спада в гледаемостта. Организаторите на големи спортни състезания и техните спонсори разбират само от политика и пари. Когато видят тазгодишните си финансови резултати от австралийската сага ще разберат кой е победил.
Сякаш е малко това, което всеки професионален спортист понася ежедневно като тренировки, травми и последващо лечение, напрежение в състезанията, лишения в личен план и пълна отдаденост на спорта с ясното съзнание, че това не е професия, която ще практикуват до дълбока старост. Да бъдат третирани като вещи и подчинен добитък, който просто трябва да се боде с разни субстанции без да задава въпроси е повече от абсурдно. Едва ли някой си представя, че спортист от ранга на Джокович не ползва първокласна медицинска грижа. Очевидно, за да вземе решението си относно ваксината се е съветвал с лекари и е преценено, че рисковете за здравето му са повече от ползите. 
Единственото приемливо ограничение за участие в спортно състезание би било за доказано заразени, независимо дали са ваксинирани или не са. Ами ако в хода на турнира някой от ваксинираните участниците в него се зарази с COVID -19, как Австралия би обяснила неговото участие, съпоставено с недопускането на доказано здравия номер 1? 
Надявам се здравият разум да надделее в спортните среди и най-вече сред организаторите на спортни събития. Публиката просто ще се отегчи да гледа посредствени изяви и ще се насочи към други занимания. Ще дойде ден, в който стадионите, залите и кортовете ще могат да функционират при пълен капацитет и без здравни ограничения. До тогава обаче някои спортни събития ще са загубили завинаги част от публиката си. Тя ще може да отиде без маска и без ваксина, но няма да иска. Интересът ѝ към подобни събития отдавна ще е изгубен, защото в дните на изпитания и жертви се посегна на правото ѝ да се наслаждава на играта на най-добрите.

Адвокат Боряна Тончева, фейсбук
17.01.2022, 08:50 часа
7105 10
Коментари

До 7777

18.01.2022, 07:19 часа
А когато законите и правилата са против твоето здраве и свободен избор са си чисто прочистване . Люк Монтание и откривателя на мРНК казват, че неваксинираните ще спасят човечеството. Смятай за какво иде реч.Джокович може да си купи сертификат ноооо

Куру

18.01.2022, 00:15 часа
Боли ме куру за мнението ти.

7777

17.01.2022, 19:53 часа
Законите и правилата трябва да се спазват , Джокович не е изключение!Останалото е пиар!

-

17.01.2022, 18:58 часа
Хайде спрете да се ваксате, че ни заразявате и после лекуват с не кво трябва и е ти бройката

Да

17.01.2022, 18:56 часа
Като гледам коментарите някои хора-заради такива страдаме-още не са разбрали истината, а тя е много явна и инжекциите не са за здраве . Но трябва интелегентност и разум да си следил процесите в света и да мислииииш .

Браво

17.01.2022, 18:53 часа
Не го гледай там ще падат по терена в сърдечен арест със сигурност!Не съобщават но публично падат със сърдечен арест инфаркт или умират спортисти ваксинирани за последните 6 месеца над 400 сред тях и деца

МИШ

17.01.2022, 17:50 часа
По принцип за Джокович е въпрос на чест да не участва в турнири в САЩ,Великобритания и други англоговорящи държави и това трябваше да го направи преди много години.Ако,имаше американски паспорт,щяха да го депортират на върба-това за разбирачите.

Красимир Иванов

17.01.2022, 17:37 часа
Браво Боряна! Браво адвокате. Ами скъпа, не е нужно да се пише, че си от Враца, България. Ако беше от нормална страна, нямаше да си помислиш дори за такава реакция. Там закона е еднакъв и за НОВАК, и за пъдара на кенгурута.

Ха-Ха

17.01.2022, 14:15 часа
Че то и Петкана от Каспичан няма да го гледа. Голям праз!

Ваксинирана

17.01.2022, 10:22 часа
Ако искаш, Боряна, твое право е.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha