Поетът Илиян срещу певеца Илиян

Поетът Илиян срещу певеца Илиян

Един казус с нарушени авторски права набира сили в социалните мрежи, като гръмко се представя като борба срещу "Пайнер". Според поета Илиян Любомиров, който пише и под псевдоним Августин Господинов, от димитровградската музикална компания са нарушили авторските му права и са използвали стих в текста на новата песен на Илиян "Обичам те, гадино".
"Днес с адвоката ми внесохме сигнал в Министерството на културата на Република България, Дирекция Авторско право и сродни права с копие до Народното събрание на Република България, Комисия по култура и медии срещу Пайнер Медия Груп, защото четиристишието, на което съм автор:
линията на живота
ми
е на ръката
й

е откраднато и поставено в текст на чалга изпълнителя Илиян без моето знание и съгласие. Стихотворението е част от книгата "Нощта е действие" и следователно е защитено по Закона за авторското право. Макар че бях посъветван "да не се занимавам", мисля да се преборя за правото си по административен и съдебен път. Кражбата наистина е най-голямото признание, но си остава наказуемо престъпление", написа Любомиров в социалната мрежа Facebook.
Автор на текста на песента на Илиян е Мариета Ангелова. В него тя е включила изречението "Линията на живота ми все едно е на ръката ти", което всъщност се оказва и ябълката на раздора. Ангелова не беше открита за коментар.
Засега от музикалната компания не са коментирали случая, но потвърдиха, че е имало кореспонденция между двете страни. Дали ще се стигне до дело, или просто ще си остане шумотевицата предстои да видим.
Преди да подаде сигнала до всички институции, Любомиров е написал писмо до "Пайнер", в което е изразил претенциите си към музикалната компания. Сред тях е и доста солиден финансов иск, твърдят източници. Явно тези претенции не са били задоволени в писмото отговор на компанията и следва сигналът до институциите.
Въпросът е дали се касае за право, или за малко повече реклама? Подобни искове не само срещу "Пайнер", но и към други музикални компании е имало и със сигурност ще има в бъдеще. В голяма част от случаите те са били от типа "много шум за нищо", по други са се водили или се водят дела.
Когато има нарушаване на авторското право, би било логично да се заведе дело и съдът да отсъди на базата на знанията на специалисти по авторско право кой е крив и кой прав. Защо тук е сезирана комисията по култура и медии в народното събрание не е ясно, тъй като тя не може да разреши подобен казус.
А иначе темата за "линията на живота" е засегната например в дуета на Драгана Миркович и Даниел Джокич - "Zivot moj". На български част от припева е преведен така: "Без тебе на дланта ми няма линия на живота и затова недей си тръгва". Годината е 2007, което със сигурност предхожда книгата на българския поет. Но все пак тук линията на живота е на дланта на лирическата героиня, докато в родния казус е на ръката й.


 

10.02.2015, 15:37 часа
517 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha