Секретни документи сочат, че Саудитска Арабия е замесена в атентатите от 11 септември

Секретни документи сочат, че Саудитска Арабия е замесена в атентатите от 11 септември

„Засилват се исканията към Белия дом да публикува засекретена глава на официален доклад, в който, както се твърди, се разкрива връзката между Саудитска Арабия и терористичните актове от 11 септември в САЩ”, пише вестник The Times. Боб Греъм, който по онова време е бил председател на сенатската комисия по разузнаването, твърди, че разследването, което той е ръководил, е открило свидетелства за това, че саудитците са били „основния източник на финансиране” на терористичните актове.
„При това, главата от 28 страници в окончателната версия на доклада, която, както се предполага, уличава членове на саудитската монархия, е била редактирана от президента Буш-младши”, пише в статията.
Забранената за публикуване глава потенциално може да промени политиката на САЩ в Близкия изток, смята бившият политик. „Вече пенсионираният Греъм настоява забранените страници да бъдат обнародвани, като кампанията му за първи път получава и подкрепа от Сената на САЩ”, отбелязва авторът на статията Рис Блейкли.
„Риад категорично отрича каквато и да е съпричастност към терористичните актове, но тези 28 страници станаха печално известни откакто те бяха напечатани през 2002 година. Документът се пази в надеждно защитено помещение под Капитолията, в папка с името „Откриване, обсъждане и изложение на някои конфендициални въпроси на националната сигурност” (Finding, Discussion and Narrative Regarding Certain Sensitive National Security Matters)”, пише изданието.
Буш-младши е мотивирал действията си с това, че публикуването на доклада може да разкрие „източниците и методите, които биха затруднили за нас победата във войната с тероризма”.
Конгресменът Уолтър Джоунс се е запознал с въпросните страници – под наблюдение, за да не си прави бележки – и отрича, че в тях на карта е заложена националната сигурност, пише изданието. „Бих формулирал нещата така: това засяга взаимоотношенията между Близкия изток и администрацията на Буш”, отбелязва той.
„Предполага се, че тези страници отчасти имат отношение към Науаф ал-Хазми и Халид ал-Мухтар, двама граждани на Саудитска Арабия, които са участвали в отвличането на самолета на American Airlines, който се заби в Пентагона по време на терористичните актове. Докато те са живеели в Калифорния, те са били подкрепяни от Омар ал Баюми, гражданин на Саудитска Арабия, който, както се твърди, е поддържал контакт с посолството на страната си във Вашингтон”, пише изданието.
Междувременно Греъм написа роман „Ключовете към Кралството”, в който говори за това как служител на Държавния департамент на САЩ „разкрива шокиращ св2етовен заговор, свързващ Саудитска Арабия с Осама бин Ладен и „Ал Кайда”. /БЛИЦ/

06.06.2015, 07:28 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha