Посещаването на други държави е свързано както с опознаването на нови култури, така и със запознаване малко или много с местната кухня. Но, за съжаление, особено в страните от Латинска Америка, Азия и Африка опасността от недобрата хигиена при приготвянето на храната не е никак малка. Причинители са най-често бактериите - около 80% от предизвиканите диарии, а останалите се дължат на вируси и паразити.
Дали ще се развие инфекция зависи от дестинацията, възрастта, дали има придружаващи други заболявания.
Заразяването не зависи от пола, засегнати са еднакво мъже и жени. Някои се проявяват симптоми още при контакта с причинител на зараза, а други след като се завърнат от пътуването.
Диарията представлява изхождане на воднисти изпражнения повече от три пъти на ден, а като количество-повече от 300 г за 24 ч. Хора, приемащи лекарства за намаляване на киселините са по-податливи на инфекции, защото солната киселина в стомаха има функцията да убива болестните микроорганизми. При повечето инфекции, за да се развият е нужно поемане на по-голям брой бактерии, което е свързано със сериозни грешки в хигиената. Но има и причинители, при които дори и малко на брой от тях причиняват заболяване. Такива са причинителят на бактериалната дизентерия, също амебната дизентерия, ротавирусите и кампилобактерът.
Как изглежда клиничната картина при заболелите?
Началото може да започне с лека до умерена отпадналост, повишаване на температурата в рамките на 37 градуса. От страна на храносмилателния тракт може да има безапетитие, гадене, повръщане, подуване на корема, газове.
Болката също не е рядък симптом, характерно е, че е на спазми, може да съпровожда акта на изхождане. Всички тези симптоми се последват от диария, за която е характерно консистенцията да е водниста, а позивите за изхождане-неотложни. Най-често симптомите продължават 2-3 дни, по-рядко до седмица и в единични случаи 1 месец. За някои бактерии е характерно образуването на токсини, които се прикрепват за вътрешната повърхност на червата и причиняват възпаление. Това възпаление се изразява като в изпражненията могат да бъдат намерени примеси от слуз и кръв. Това е един от симптомите, който насочва да бъде потърсена лекарска помощ.
Други такива симптоми, за които консултацията с лекар е задължителна са силното обезводняване на организма - дехидратация, температура 39 градуса и по-висока, болка в червата. Симптоми, насочващи за развитието на дехидратация са постоянна жажда, сухота в устата, намалено количество урина, която потъмнява на цвят, суха кожа, постоянна умора и други.
Повръщането, както и диарията могат да започнат съвсем внезапно, без предшестваща ги промяна в състоянието на човек. Тези, които протичат с инкубационен период от няколко часа и след това симптомите отшумяват често са причинени от недобре замразявани храни, в които бактериите са образували токсини. За причинителят на холерата е характерно, че заразяването се осъществява често при консумацията на морска храна. Холерата протича с особено силно изразена дехидратация, която неовладяна може да доведе до фатален край.
Какви са мерките, които се вземат при вече налични симптоми?
Първо е избягването на рискови храни и вода. При лечение важно е приемането на достатъчно количество течности, за да се избегне дехидратацията. Те могат да са под формата на чай, супи, бульони, които да съдържат повече сол. При тежки състояния и усложнения се дават антибиотици, в зависимост от конкретния причинител. По отношение на храната, при вече развита клинична картина се препоръчват банани, моркови, ориз, сварени картофи и препечен хляб.
Спазвайки съответните хигиенни мерки и отнасяйки се с повишено внимание към избора на храна тези неприятни състояния могат да бъдат избегнати или поне сведени до минимум.