Цветан Василев: Не случайно Пеевски си пие кафето с Владислав Горанов

Цветан Василев: Не случайно Пеевски си пие кафето с Владислав Горанов

 "Цинизмът на това правителство е толкова голям, че не знам коя част от министрите са на Бойко Борисов и коя част от тях са под контрола на ДПС и Делян Пеевски". Това казва мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев пред ТВ7. Според него не е случайно, че финансовият министър Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски си пият кафе заедно и се чуват по телефона по няколко пъти на ден. Цветан Василев допълни, че шефът на НАП Бойко Атанасов е бил назначен с активните протекции на Делян Пеевски.
От близо година Цветан Василев се укрива в Сърбия заради повдигнатото срещу него обвинение за присвояване на 206 млн. лв от КТБ.
Пред ТВ7 той отново каза, че сега най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с активите на фалираната КТБ. С тези активи се занимавали "брокерска компания Пеевски" и "брокерска компания Сталийски".
"И пред очите на сляпото общество и пред очите на сляпата прокуратура. Да се види, че точно онези оръдия на прокуратурата са сред основните, разграбващи активите. Чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва от правителството, активите отиват в някой джоб. Оказва се, че всички са продавачи, всички са собственици. Всеки продава нещо от активите и всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена", обясни Василев и подчерта, че ще продължава да отстоява истината за КТБ докрай.
Банкетът допълни, че няма да го спрат "нито репресиите, нито заканите, нито докладите на странно съюзилите се кредитори на статуквото".
"Трябва да докажа невинността си. Въпросът е, че аз нямам гаранции за справедлив процес", заяви Василев и обвини прокуратурата, че проявява безправие спрямо него.
В отговор на въпрос, че премиерът Бойко Борисов публично е гарантирал неговата сигурност, Василев отговори: "Борисов по принцип гарантира за всичко в България, дори за сфери, в които няма правомощия. Освен това Борисов миналата година гарантира, че банката ще бъде възстановена и тя не беше възстановена, а след това подигравателно се отнесоха към писмото на цял държавен фонд. Затова нямам основание вече да вярвам на никого, освен на писани документи, защото аз не съм избягал и не се крия от никого."
В интервюто той казва, че първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор е бил бившия шеф на следствието Бойко Найденов, но след това е било намерено "компромисно решение със Сотир Цацаров". "Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега", казва Василев.
Той отново призова премиера Бойко Борисов да потърси начин за намаляване на щетите след фалита на банката.
"В КТБ активи за минимум 2 млрд. евро и те могат да бъдат осребрени, при доброто желание на държавата и кредиторите. Опустошенията след корпоративна банка могат да се окажат като тези в Германия след Втората световна война", каза Василев.
Той настоя, че с обединяване на усилията на вложителите и с негова помощ могат да бъдат изплатени голяма част от средствата на фонда за гарантиране на влоговете - чрез изкупуване на работещите активи на банката.
"Не говоря за възстановяване на КТБ, а за намаляване на щетите. Владислав Горанов заблуждава, че не може да се възстановят повече от 30% от КТБ. Ние имахме контрол върху работещ, активен бизнес", казва Василев.

08.10.2015, 20:35 часа
531 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha