Ето кой ще е най-евтиният плаж по морето тази година

Ето кой ще е най-евтиният плаж по морето тази година Обзор ще има най-евтиния плаж на родното черноморие, ако община Несебър спечели търга за плажната ивица. Общинският съвет в морския град днес даде разрешение на администрацията да кандидатства пред Министерството на туризма за наема на „Морски плаж Обзор-Централен“. Докладната на кмета Николай Димитров бе подкрепена единодушно от 21-те съветници, съобщава "Флагман".
Още през декември, когато стана ясно, че концесията на дългогодшния наемател Рали Пенков ще бъде прекратена заради системни нарушения и неизпълнение на договора, местните жители настояха общината да стане стопанин на 57-те дка плажна ивица. В подписката, организирана от кмета Христо Янев, парафите си сложиха над 1000 души.
Идеята е общината като наемател да не търси търговска печалба, а да се опита да покрие само разходите си по ивицата – спасители, медицински лица и поддържане на чистотата.
„Подаваме документите и се надяваме да спечелим търга. В момента правим изчисляваме размера на първоначалната инвестиция. Ще пресметнем и колко пари са ни необходими, за да плащаме текущата поддръжка, след това ще определим и цена за плажа, но при всички положения тя ще е съвсем символична“, разясни пред Флагман.бг кметът на Обзор Христо Янев.
Експерти от общинска администрация в Несебър уточниха, че разработваният вариант е за такса между 2 е 3 лева, ако не излязат сметките тя ще бъде леко завишена, но в никакъв случай няма да надхвърли 4 лева. При всички положения това ще бъде най-ниската цена за шезлонг и чадър по цялото Черноморие.
Интересен факт е, че само за едно лято това ще възстанови и първоначалната инвестиция и бъдещите разходи по поддръжката. Изчисленията показват, че в пиковите дни на плажа има по 30 хил.туристи.
С наемането на плажа в обзор Несебър ще се опита да докаже, че общините са най-добрите стопани на плажните ивици. Кметовете от дълги години настояват държавата да им прехвърли плажовете, за да може да гарантират завършен туристически продукт за гостите на градовете си, а не плажуващите да попадат в ръцете на алчни концесионери.
В региона има подобен пример – община Бургас стопанисва Централния плаж и той е напълно безплатен.
16.03.2016, 16:05 часа
1408 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha