Най-бедните плащат повече за погребение

Най-бедните плащат повече за погребение

След бурни дебати и редица поправки общинският съвет във Враца прие таксата за социално погребение да бъде увеличена. Предложението бе внесено от кмета на общината и предвижда цената, на която най-бедните жители погребват близките си, да се вдигне от 154 на 246 лева.
Най-голямо възмущение по повод увеличението на таксите изказа общинският съветник Борислав Банчев. По време на дебатите той заяви, че едно погребение по груби сметки би струвало около 800 лева.
„Ние изпълняваме социални погребения, а не частни. Ясно е, Враца е застаряващ град, младите хора си отиват от тук и се очакват сериозни приходи по това перо, но така карате хората да не погребват близките си“, категоричен бе Банчев.
В дебатите се включи и директорът на общинското предприятие „Обредни дейности“ Николай Горнишки, който разясни защо цената на предлаганите от тях услуги трябва да бъде повишена. Той обясни, че последната промяна във въпросните такси е правена преди няколко години, както и че предприятието работи на загуба. По думите му, разликата между цените на погребенията във Враца и в други населени места е парадоксална. Той посочи, че е направил справка в други градове с население колкото Враца и стойността на таксите е с над 50% по-висока. Според него услугите, които предлага предприятието „Обредни дейности“, са много тежки и трудоемки и цената им не е реална. Въпреки това Горнишки заяви, че с повишаването на цените финансовото състояние на предприятието няма да се подобри особено и не е наложително решението да бъде взето веднага.
Кметът на Враца подкрепи вдигането на цената, като заяви, че общината не е социално предприятие.
„Има сериозна разлика между приходите и разходите на общината. Разбирам, че всичките искате да сме много положителни и да отговаряме на социалните потребности на всички граждани, но в крайна сметка общината не е социално предприятие. Тя все пак от някъде трябва да се издържа“, заяви кметът.

27.01.2016, 08:31 часа
1403 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha