Хайтов: Управляващите потъпкаха демокрацията и разделиха българите

Хайтов: Управляващите потъпкаха демокрацията и разделиха българите Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов се обяви срещу промените в Закона за административно-териториалното делене на република България, които бяха гласувани днес от управляващата коалиция. Мнозинството в залата на парламента промени текста на чл.16, т.1 от ЗАТД, като според промяната, избори за кмет вече ще има само в населени места с жители над 400 човека.
"Управляващото мнозинство направи покушение върху изконните демократични права на българските граждани. Жителите на населени места под 400 души бяха лишени от възможността сами да избират своите кметове", коментира Хайтов. Промените бяха одобрени при ремонта на Изборния кодекс на заседание, продължило след 21 часа.
"Решението автоматично отрязва правото на над 1 000 села сами да избират своя управник. По този начин управляващите разделиха българите на хора от село - които нямат права, и на хора от града, които ще могат да избират своя кмет. Това е недемократично и нарушава грубо правата на българските граждани!", допълни заместник-шефът на парламента.
Хайтов допълни: "Гласувах срещу това предложение. Упреквам всеки един, който дели хората на граждани и селяни. Хората от малките населени места имат същите права и задължения, като нас, които живеем в по-големите населени места. Аз съм избран за народен представител от Врачанска област, където в много от селата от 10-те общини живеят под 400 човека... Гласувах ПРОТИВ и винаги ще съм ПРОТИВ, защото България е била силна, когато селата са били икономически силни и оживени. "Благодарение" на всички ни, българските села замират, а решения като днешното обрича хората от малките населени места!".
Според Явор Хайтов, решението не само ограничава правата на хората от малките населени места, но и потъпква демокрацията в България.
27.04.2016, 21:58 часа
1549 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha