​Поголовна сеч! Общината реже главите на болниците във Враца

​Поголовна сеч! Общината реже главите на болниците във Враца Тазгодишните такси за битови отпадъци на здравните заведения на територията на община Враца са вдигнати драстично, установи проверка на BulNews.bg. Опарените от предложението на кмета Калин Каменов, което бе прието от общинските съветници, се оказват не само местни бизнесмени, но и редица културни средища и лечебни заведения. Увеличението на някои сгради е стократно и ако сумите не бъдат редуцирани има реална опасност от ликвидиране на институции от обществено значение.
Една от най-солените такси смет за 2016 години е в размер на над 350 000 лева, като най-лошото е, че не става въпрос за рентабилна фирма, която с лекота може да покрие задължението към местната хазна, а за многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“, в която общината има дялово участие. Миналата година налогът за битови отпадъци е бил 70 000 лева, а за предходните години лечебницата е плащала само по 27 000 лева.
Интересно е как здравното заведение ще се раздели с главоломната сума за такса смет, след като едва свързва двата края и вече е заборчняла и е на 5-то място в списъка на фирми със задължения към общината с 240 304 лева.
„По-малките суми за такса смет през изминалите години бяха с решение на общинския съвет. Имахме договорка да не се плащат толкова големи такси за битови отпадъци. От тази година решението на общинския съвет е друго и болницата трябва да плати тези 350 000 лева за такса смет“, коментира директорът на болницата Светозар Луканов.
Стократно е увеличението за Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Миналата година такса смет за тубдиспансера е била в размер на 85 лева, а тази година получили „честитка“ за нереалните 8 500 лева. По думите на управителя на заведението д-р Костадин Шахов нищо не може да се направи, тъй като таксата се изчислява от дирекция „Местни данъци и такси“.
Голямото увеличение е „зарадвало“ шефката на центъра за психично здраве Надя Иванова. Таксата за смет за 2016 година е скочила почти три пъти. От 800 лева за последните няколко години, тази година от диспансера са платили над 2 000 лева за извозване на отпадъци. Надутата сметка е дошла неочаквано, въпреки това е платена в срок, за да се ползва отстъпката от 5%.
„Смятам, че когато общинските съветници са приели новите правила за ценообразуването на такса смет са били на ясно, че и лечебните заведения ще попаднат в голямото увеличение. Могли са да направят някакъв социален реверанс, но това си е лично тяхно решение. Нямам представа на какъв принцип е решено таксата смет да бъде увеличена толкова драстично. Мога да кажа, че ние ползваме един контейнер за битови отпадъци, който се изхвърля на три дни, колкото отпадъци изразходва и една средно-голяма кооперация. Освен това ние изхвърляме и опасни отпадъци, за което плащаме отделно на фирма за тази услуга“, коментира д-р Иванова.
Шефът на онкологичния диспансер във Враца д-р Григор Томов единствен отказа да съобщи с колко е увеличена такса смет на здравното заведение. Според него не било редно да изнася „конфиденциална информация“, като ни препрати към дирекция „Местни данъци и такси“. Единственото, което заяви е, че таксата не е увеличена драстично и че вече е платена с 5% отстъпка. 
Безумните такси са начислени след решение на общинския съвет във Враца, според което такса смет е 7.5 промила върху данъчната оценка на имота. Точният текст на приетото решение гласи: „За нежилищните имоти на физически и на юридически лица такса смет остава 7.5 промила върху данъчната оценка“. Преди тази поправка, налогът се изчисляваше на остатъчна стойност на обекта. Общинските съвети обаче могат да освобождават от тези такси определени категории – здравни заведения и културни институции или поне да намалят жестоките суми. 
05.05.2016, 09:50 часа
4062 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha