Съобщение на Областния щаб за защита при бедствия във Врачанско

Съобщение на Областния щаб за защита при бедствия във Врачанско Падналите обилни валежи през последното денонощие рязко покачиха нивото на водата в язовир „Рогозен – 1“, намиращ се в землището на с. Рогозен, община Хайредин. Сигналът до Областния управител на област Враца, че състоянието на облекчителните съоръжения на язовира не могат да изпълнят предназначението си, е подаден от дежурния оперативен служител в община Хайредин на 7.05.2016 г.
Незабавно след получения сигнал е свикан съставът на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, който на място установи, че през преливника на язовир „Рогозен-1“ протичат между 8 и 10 м3/сек. водни маси, разрушаващи преливника с ширина 7 м и дълбочина 5 м. Интензивността на разрушаването към 03:00 часа на 08.05.2016 г. е около 4-5 м на час. Областният щаб взе решение чрез помпени модули да се изпомпва водата от язовира, за да се облекчи преливния обем през преливника.
Другото решение, което Областният щаб взе е осигуряване на едър скален материал, който да се насипе в зоната на пада и кратера и да се спре разрушителното действие на преминаващите водни маси. С помощта на едрогабаритна техника, инертният материал е насипан по левия скат на преливника към контактната зона. Притокът в язовира намаля, като количеството на преминаващите водни маси, разрушаващи преливника понижиха интензитета си значително.
Предприетите действия за намаляване последствията от разрушаването на преливника на язовир "Рогозен-1" са правилни и навременни и няма непосредствена опасност от наводнения за населението, заяви министър Румяна Бъчварова при посещението си в село Рогозен. В ранните часове на деня, тя провери на място работата на аварийните екипи заедно с областния управител на Враца Малина Николова и кметовете на общините Хайредин и Мизия. 
08.05.2016, 14:28 часа
5760 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha