Български Червен кръст и Националните Обединени Велики Ложи на България (НОВЛБ) подписаха рамково споразумение за сътрудничество

Български Червен кръст и Националните Обединени Велики Ложи на България (НОВЛБ) подписаха рамково споразумение за сътрудничество Днес, 14 февруари 2017 г., в централата на Български Червен кръст се проведе тържествена среща-подписване на Рамково споразумение за сътрудничество между Български Червен кръст и Националните Велики Ложи на България (НОВЛБ). На срещата присъстваха от НОВЛБ НВУ ВМ Бр. Пламен Матеев, НВУ СВМ Бр. Никола Александров, МВУ ЗВМ Бр. Красимир Мартинов, МВУ ВО Бр. Димитър Урдев и други.
От страна на БЧК присъстваха Председателя Акад. Христо Григоров, д-р х.к., Генералния директор Проф. д-р Красимир Гигов, Зам.-генералния директор и ръководител направление „Финанси и стопанска дейност“ г-жа Василка Каменова, Зам.-генералния директор и ръководител направление „Организационно развитие“ д-р Славита Джамбазова, Зам.-генералния директор и ръководител направление „Социално-оперативни дейности“ д-р Надежда Тодоровска, Главния секретар, д-р София Стоименова и други.
Рамковото споразумение е прието от двете страни във връзка с желанието за задълбочаване на взаимоотношенията и тяхното формализиране като крайната цел е по-успешни взаимни и единни действия в посока на дейността на 2те организации. Идеята за това безсрочно споразумение произхожда от желанието на Братята зидари да бъде продължена традицията на взаимопомощ и съединени усилия, което е било факт и начин на работа още преди повече от 130 г.  Припомняме, че през 1885 г. в средите на българските масони се ражда първият значим обществен проект – по инициатива на ложа “Братство” (с първомайстор Димитър Карамфилович) е основана националната организация на Българският червен кръст, която обединява местните организации на Червения кръст. Това става 2 години след основаването на ложа „Братство“ (1883 г.) когато идеята за обединението на българските червенокръстки дружества в „Български червен кръст“, след продължителна работа и разговори начело с Д. Карамфилович е била осъществена.
НВУ ВМ Бр. Пламен Матеев проведе среща с Председателя на Български Червен кръст Акад. Христо Григоров, д-р х.к, като в последствие двамата дадоха изявления за медиите, заедно с Генералния директор на БЧК Проф. д-р Красимир Гигов и Великият Оратор на ВЛССПЗвБ Бр. Димитър Урдев.
Припомняме, че част от Националните Велики Ложи на България (НОВЛБ) са Великата ложа на старите свободни и приети зидари в/на България, Великата ложа на стария приет шотландски ритуал и Великата ложа на България. Членовете на НОВЛБ упълномощиха и гласуваха НВУ ВМ на ВЛССПЗвБ Бр. Пламен Матеев да положи подписа си под документа, както и да предаде начална лепта в полза на кампанията за събиране на средства за възстановителни дейности в с. Хитрино.
14.02.2017, 18:13 часа
2077 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha