141 години от първата битка на Христо Ботев и четата му честват на "Милин камък"

141 години от първата битка на Христо Ботев и четата му честват на "Милин камък" 141 години от първата битка на Христо Ботев и неговата чета ще бъдат отбелязани в местността "Милин камък" край врачанското село Чирен. Събитието ще започне от 12 часа пред паметната плоча на загиналите четници, каза Йорданка Боянова от местното читалище "Пробуждане 1906".
"Имаме стихотворения, след това имаме  беседа за битката на "Милин Камък", проследяваме хронологично похода Козлодуй - Околчица, разказваме за дарителите, които са построили първия паметник в местността. Подготвили сме и художествена програма от пет читалища от община Враца. След панихидата и освещаването на курбана ще започне  общонародно веселие", допълни тя.
Традицията на честването в местността "Милин камък" е почти 100-годишна, обясни Йорданка Боянова.
"От 30 май 1920 година нашите чиренци и хора от близките села Мраморен и Баница всяка година са ходили на "Милин камък" и са почитали с панихида загиналите Ботеви четници. Впоследствие това честване било позабравено, само Ботеви поклонници са минавали, правела се екскурзоводска беседа и с това е свършвало. Но трета година ние възвръщаме традицията."
13.05.2017, 09:05 часа
1125 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha