Скандал! Общинският съвет в Мездра хариза централния площад на частна фирма

Скандал! Общинският съвет в Мездра хариза централния площад на частна фирма Огромен скандал ври и кипи в Мездра, научи информационна агенция BulNews.bg. Общинският съвет в железничарския град прие да отдаде без търг или конкурс централния площад за направата на частно лятно кино.
Кметът на общината Генади Събков е категорично против идеята. Майската сесия на местния парламент, когато бе гледано предложението, премина в бурни дебати и остри реплики. Кметът изрази позицията на общинската администрация, с което предизвика лавина от упреци не само в залата, но и провокира множество отрицателни реакции и коментари срещу себе си сред обществото.
Оказва се, че зад привидно гръмките намерения за създаване на лятно кино, чрез възможностите за финансиране от еврофондове по различни структурни проекти и закупуването на нова и по-ефективна киномашина, чрез което да се предложи  на жителите и гостите на Мездра, на почитателите на седмото изкуство, на децата и младежите, един нов прочит на темата „лятно кино“, реално се крият сериозни бизнес интереси, при това незаконни.
Предложението е на фирма „Роял“ ООД с управител Вероника Захариева. Тя предлага киното да бъде разположено на масичките на кафе-аперитив „Роял“ /северна фасада на сградата на търговски комплекс „Роял“/ и моли без търг или конкурс да бъде учредено на представляваното от нея дружество право на строеж върху 176 кв.м. от градския площад. По думите й, тя и общината са съсобственици на сградата и не би трябвало да има пречки при реализирането на „така значимото за града и обществеността на Мездра инвестиционно предложение“.
Според Събков и адвокатската кантора, обслужваща общината, обаче има проблем със собствеността на имота. В сградата на търговския комплекс право на собственост имат 4 юридически лица. Това са община Мездра, „Роял”ООД, ЕТ „Цветина” – Цветан Тодоров и ЕТ „Стил” - Цветана Бойчева. Освен това теренът северно от сградата на киното, съгласно застроителния план на Мездра, не попада в урегулиран поземлен имот с режим на застрояване с предвиждания за изграждане на пристройка. Тъкмо обратното - попада в зона за широко обществено ползване. Той е част от територията в зоната на централната градска част, устроена в представително площадно пространство. В него влиза също пешеходна зона пред ОУ „Хр.Ботев” и озеленени площи за широко обществено ползване, в това число и паметника на Динко Петров.
По време на майското заседание на общинския съвет инж. Генади Събков  в детайли засегна доводите, заради които отхвърля предложението. Кметът заяви, че оказва пълно съдействие на всеки инвеститор в Мездра. След входиране на предложението е разговарял с представителя на „Роял” ООД Мирослав Захариев. Проверил е техническите и юридически възможностите за изграждане на лятно кино /заведение/ в центъра на Мездра. Оказа се, че първите предложения, които Захариев представя в общинската администрация, са свързани с поставяне на преместваеми съоръжения, от който да се продава и да функционира и като заведение и откъдето да се прожектират и кинофилми.
„Идеята е прекрасна, но реализация й противоречи на наредбата за преместваеми съоръжения и ескпертният съвет към община Мездра отказа да даде такова разрешение“, категоричен е Събков.
В последствие Захариев намира друг вариант за излизане от ситуацията и лансира идеята за „лятно кино”.  По същество, то е още по-абсурдно от първото предложение. В нито един град, в нито една община няма площад или улица, която да не е публична общинска собственост.
„Независимо колко интересно е дадено предложение, за нас най-важни са хората, на които служим. Важен е принципът - бихме ли си позволили ние като общински съвет да стимулираме толкова ясно и категорично определено бизнес начинание, лишавайки обществеността от площ, която е изцяло публична общинска собственост”, попита риторично на сесията инж. Генади Събков. Той заяви, че с главния архитект на общината са посетили обекта и са се убедили, че дори и хипотетична, подобна  реализация ще причини неудобства за гражданите - ще пречи на пътникопотока през площада, а големината на сградата е в противоречие с действащия към момента застроителен план.
Кметът заяви, че натискът за реализация на проектът е изключително силен. В подкрепа на лятното кино има ясно завени действия от страна на депутати и представители на дирекцията за национален строителен контрол. Събков каза, че не е имал никакви колебания до момента, в който е разбрал, че от него се иска да направя нещо незаконно.
„Осъзнавам, че върху мен ще се стоварят упреци, лавина от какви ли не измислени доводи, натиск от всякаква страна, само за да се случи нещо в града. В разговор с мен г-н Захариев заяви, че ще изчака да свърши мандата ми и тогава ще реализира проекта. Сигурно ще дойдат други политици, които ще бъдат по-гъвкави, по-сговорчиви, които ще могат да пренебрегнат правната страна на нещата, които няма да защитават обществения интерес по начина, по който са се заклели да го правят и да вземат каквото си поискат „добро“ решение”, заяви инж. Събков. Кметът е непоколебим, че въпреки всестранния натиск, няма да извърши престъпление и че ще продължи да дава отрицателен отговор на идеята за изграждане на лятно кино на площада в Мездра.
Въпреки всички изложени юридически и технически аргументи предложението бе одобрено с гласовете на 17 от присъстващите в залата 20 общински съветници. Община Мездра ще обжалва решението пред Административния съд във Враца. Остава да видим дали прокуратурата или областният управител Малина Николова, в чиито правомощия е да върнат или да протестират решението, ще защитят законовите интереси на гражданите, или ще се подадат на бизнес или политически натиск. 
06.06.2017, 08:53 часа
7410 8
Коментари

georgi

08.06.2017, 21:50 часа
:-) :-) :-) 07.06.2017, 14:26 часа 0 2 Събков е железен, браво! Гербаджиите ще си го намерят накрая, бой по тъпите тикви! БСП и ГЕРБ не са ли едно и също в Мездра?

Стефан

07.06.2017, 16:52 часа
Щури ли сте или само така ми се чини? Некои идвАл ли е до Мездра да види къде ще се строи лятното кино? На 10 метра от най-старото школо на Мездра. Мене ми се струва глупаво.

:-) :-) :-)

07.06.2017, 14:26 часа
Събков е железен, браво! Гербаджиите ще си го намерят накрая, бой по тъпите тикви!

иван

07.06.2017, 14:22 часа
Гочо, щом като гледаш в паницата на кмета,а погледни и в паницата на този измамник,когото непрекъснато защитаваш-имотите му в Рибарица, имотите му в Обзор ,джиповете, му, а стига спа и се поинтересувай и за Николайчо крадеца,който главоломно потопи д

Миро Циф-ата

06.06.2017, 23:15 часа
Като стана кмет сам ще си разреша киното и сам ще си го гледам...

Гочо Паса

06.06.2017, 15:05 часа
Ало Иване, чети споменават се закони, наредби, собственост, нещо чуждо за теб! Ако искаш да сереш то иди пред общината Враца, там вече са се осрали от преяждане, Генко ебача цица от три крави ама ти не видиш, Кмета кара отскоро БМВ, Откъде пари.....

Калин Каменов

06.06.2017, 12:13 часа
Коя е адвокатската кантора, подготвила тази далавера, бе, Трибали? Да не са от Позитано?

иван

06.06.2017, 11:15 часа
Що се учудвате,там където кметът е комунист не очаквайте да гради нещо за общината ,напротив бъдете подготвени да разгражда-ако не вярвате вземете пример депутатът от БСП и бивш кмет на две общини,които разграби-Николай Иванов
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha