Уникално откритие във Врачанско преобръща историята

Уникално откритие във Врачанско преобръща историята Находка, открита при разкопки в местността „Валога“ край врачанското село Оходен, тотално преобръща теорията за праисторията ни. Това сензационно откритие бе съобщено преди минути от директора на Регионалния исторически музей във Враца и ръководител на разкопките Георги Ганецовски.
Находката представлява глинен олтар с поставени в него 3 черепа на трофейни елени. Тя е открита още през 2011 година и е експонирана в музея през 2012-а. Първоначалната й датировка е около 5 850 години преди Христа. След направени анализи на един от еленските черепи обаче се оказало, че е много по-стар.
Откритието станало възможно след като изследването на радиовъглеродния анализ на находката бил спонсориран от университета в Тюбинген, Германия. Археолозите отворили саркофага и взели проба за анализ от един от черепите, като датировката показала изумителните 6 595 години преди Христа, което е доста по-старо от досегашните предположения за произхода на селището.
Откритието променило изцяло теорията на археолозите. Скоро след първата проба те започнали анализ и на друг от черепите. Втората проба тотално изумила изследователите. Анализът й показал още по-ранна датировка - 6750 години преди Христа или на практика откритието навлязло в периода на среднокаменната епоха, позната в научните среди като мезолит.
Това е нов, неизвестен период от края на мезолита, който все още никой не е изследвал. Единствено археолозите във Враца ще имат уникалната възможност да проследят прехода от един исторически период към друг.
Единствената находка в страната от периода на мезолита до сега се намираше във Варна – Побитите камъни. Уникалното откритие на врачанските археолози обаче коренно променя археологическите теории и глиненият олтар с трите еленски черепа е единствен по рода си.
Утре, със старта на археологическия сезон, изследователите ще имат уникалния шанс за пръв път в България да проучват един непознат период от развитието на човечеството.
„Има намерение да се изследва и третият череп в олтара, който също може да изуми обществеността с датировката си и да разкрие пред археолозите нови и неподозирани хоризонти за човешката история“, разкри Ганецовски. 
07.06.2017, 14:56 часа
34768 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha