ГЕРБ се отказа от Антон Тодоров, спира процедурата за избор на нова Комисия по досиетата

ГЕРБ се отказа от Антон Тодоров, спира процедурата за избор на нова Комисия по досиетата Парламентарната група на ГЕРБ се отказа от кандидатурата на депутата Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата, обяви се срещу призивите за закриването на комисията, като паралелно с това поиска и "широк обществен дебат" по темата.
В разпространената днес позиция се предлага отмяна на решението за приемане на процедурни правила за избор на нов състав на Комисията по досиетата. В документа името на Тодоров не се споменава изрично. Не се казва нищо и за официално изразената по-рано от Цветан Цветанов подкрепа за кандидатурата на депутата за председател на комисията. Но по неофициална информация от партията целта на исканата от депутатите "отмяна на Решението за приемане на процедурни правила" на практика означава именно оттегляне на тази подкрепа.
В края на съобщението от ГЕРБ се обявяват за провеждане на "широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации".
"Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не трябва да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна дейност и новият състав на Комисията, трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този диалог не само като технология на смяна на един състав на Комисията с друг, а преди всичко като наш дълг към обществото, към предишните и към бъдещите поколения с произтичащите от това отговорности", се посочва в документа.
От него все пак не се разбира съвсем ясно какъв ще бъде предметът и каква е целта на предлагания дебат. "На практика това означава, че искаме да обсъдим съществуването на комисията", заяви пред Mediapool източник от партията.
В официалната си позиция обаче от формацията на Борисов изрично се дистанцират от искането на БСП за закриване на комисията чрез преформатирането й в Институт за национална памет. Депутатите от ГЕРБ оценяват като "неразбираема и неприемлива позицията на определени парламентарно представени партии, които се обявиха за закриване на комисията".
"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период", се казва в становището.
"България е правова държава, страна – членка на Европейския съюз и радетел на спазването на европейските демократични ценности. Като част от Европейската народна партия, ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на досиетата, което ще доведе до ограничаване на демокрацията и до отнемане на правото и свободата на хората да имат достъп до информация", казват от ГЕРБ.
"Крайно неприемлива е за нас философията, че бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат героизирани. А именно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет – срещу създаването на какъвто, между впрочем, партиите, които сега го искат, имаха сериозни упреци преди години. Какво друго освен къса политическа памет проявяват политическите ни опоненти днес?", се казва в позицията.
02.10.2017, 14:50 часа
1401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha