Меркел отстъпи, в Германия се въвежда лимит на приема на бежанци

Меркел отстъпи, в Германия се въвежда лимит на приема на бежанци Германският канцлер Ангела Меркел се съгласи на сериозна отстъпка в името на формиране на устойчива управляваща коалиция в Германия. Меркел се съгласи да има годишен лимит на бежанци в Германия, за да обедини християндемократите и християнсоциалистите от Бавария, преди да бъдат проведени преговорите със "Зелените" и Свободната демократическа партия, информира Агенция "Фокус", цитирайки AFP. Баварският ХСС (Християнсоциалистически съюз) е оглавяван от Хорст Зеехофер, който яростно обвиняваше Меркел за решението ѝ да допусне в страната повече от един милион бежанци след 2015 година. Според него това е било двигателят на бързия растеж на крайно-дясната партия "Алтернатива за Германия" (AFD).
След 10-часов разговор при закрити врата, ХДС на Меркел и ХСС се споразумяха за налагането на лимит на бежанците, които могат да пристигнат в Германия за една година - до 200 хиляди души. Формулата е близка до исканията на Зеехофер, които Меркел нееднократно отхвърляше, преди да попадне в днешната ситуация, след като на изборите спечели с рекордно нисък за нея резултат. Лидерът на ХСС Зеехофер, който след провала си на изборите се изправя срещу вътрешна опозиция и предстоящи избори в Бавария догодина, обеща да се погрижи за открития "десен фланг" на партията и да върне избирателите на AFD, приемайки по-твърда позиция по въпроса за имиграцията. В началото на срещата, от ХСС публикуваха списък с искания, включително въвеждането на квоти за бежанците, ангажимент към "здравословен патриотизъм" и признание, че "консерватизмът отново е секси". "Трябва да се сблъскаме челно с AFD и да се борим, за да си върнем избирателите“, пише в списъка с исканията, разпространен чрез изданието Bild am Sonntag.
Ангела Меркел дълго отказваше на Зеехофер да се въведе лимита за бежанците до късните часове на неделя, когато сделката бе сключена. След дълги часове на обсъждания на различните позиции, "беше постигнат фундаментален компромис", сподели източник от ХДС, за AFP. По-късно, след като маратонът свърши, говорител на партията обяви, че Меркел и Зеехофер ще разяснят споразумението на взаимна пресконференция в 13:00 българско време.
09.10.2017, 08:40 часа
546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha