С "Празник на хляба" започват инициативите, посветени на Димитровден във Видин

С "Празник на хляба" започват инициативите, посветени на Димитровден във Видин С "Празник на хляба" от днес започват инициативите, посветени на духовния празник на Видин - Димитровден. Събитието ще се проведе в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- бившата Турска поща, от 11 часа.
"Стартираме с "Празник на хляба", който ще включва изложба на обредни хлябове и работилница за хляб. Ще има дискусия и различни презентации, свързани с хляба, с историята на хляба и с това как се прави хляб. Тази инициатива е знакова за нас, защото се надяваме тя да е първата стъпка към създаването на "Хлебна къща" в нашия град.", каза за Радио Видин Силвана Сюлейман, старши експерт в oбщина Видин.
Дейци от читалищните библиотеки във Видински регион и представители от Културния център в Кладово ще разкажат за традициите и ритуалите при месене. 17 октомври се отбелязва като Международен ден за изкореняване на бедността.  
Програмата на община Видин за Димитровден включва още постановки на видинския драматичен театър, концерти на ансамбъл "Дунав", изложби, математическо и познавателно състезание за ученици, шампионат по раликрос и др.
Кулминацията на проявите ще бъде на празника на града - 26 октомври, които ще започнат с тържествена литургия в храм "Св. Димитър", освещаване на знамената пред храма и литийно шествие до площад "Бдинци" във Видин, където ще се състои ритуал по вдигане на знамената. Общински съвет Видин ще проведе тържествено заседание, на което ще произнесат приветствия почетни граждани. Концерт ще изнесе градският духов оркестър и Симфониета "Видин", а проявите ще завършат с тържествена заря на площад "Бдинци".
17.10.2017, 09:35 часа
885 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha