Импланти лекуват хроничен синузит

Импланти лекуват хроничен синузит Импланти, които освобождават кортикоиди, могат да се използват, за да се избегнат хирургични интервенции при хроничен синузит, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Става въпрос за нова обещаваща терапия срещу хроничен синузит. Импланти се вкарват директно в синусите, за да освободят кортикоиди на място. Целта е да се намалят значително размерите на появилите се там полипи и да се избегнат хирургичните намеси.
Първите резултати от изследването са окуражаващи. Имплантът Sinuva, произведен от калифорнийската компания Intersect Ent, е биорезорбируем полимер, който три месеца директно освобождава стероида мометазонов фуроат в лигавицата на синусите, където се образуват затрудняващи дишането полипи. След 90 дни имплантът се саморазгражда. Методът е сходен с използването на стентове, които освобождават лекарства, за да се попречи на запушването на артериите. Изследването, извършено под ръководството на Робърт Кърн от медицинския институт "Файнбърг" към Северозападния университет в Чикаго, обхванало 300 пациенти, засегнати от хроничен синузит.
Пациентите били разделени на две групи в зависимост от това дали са им поставени импланти или не. Състоянието на всички участници било следено три месеца. Поставянето на имплант се извършва за няколко минути без упойка. Методът позволил не само да се ограничат хирургичните интервенции - едва 39 на сто от пациентите, на които били поставени импланти, и 63 на сто от участниците в контролната група, но и намалил признаците на назална конгестия. Резултатите от изследването бяха представени на европейска конференция по оториноларингология в Барселона.
18.10.2017, 08:26 часа
537 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha