Facebook пуска платен абонамент за новини

Facebook пуска платен абонамент за новини Facebook обяви, че започва тестове на обявената по-рано тази година услуга за платени абонаменти за новини. За сега тя ще е налична само през мобилното приложение за Android, съобщава онлайн изданието Re/Code.
Услугата позволява на сайтовете на медии да налагат ограничение на броя безплатни статии, които потребителят може да прочете. Facebook предлага две възможности.
При първата потребителят има 10 безплатни публикации месечно от дадена медия, която участва в платената услуга. След изчерпването на лимита, той ще бъде пренасочван към сайта на медията, от където може да се абонира за нейното съдържание.
Вторият вариант е с по-малко ограничения, но позволява на медията сама да избира кои публикации да са безплатни и кои да са достъпни само с абонамент. Услугата вече започва да се тества, като през следващите седмици постепенно ще става достъпна за все повече медии.
За сега обаче тази опция няма да се предлага през iOS. Според информация на Re/Code причината е спор между Apple и Facebook. Сегашните правила на Apple изискват всички абонаменти в приложения да минават през нейната система и компанията да прибира 30% дял за първата година и по 15% след това, ако потребителят продължи абонамента си.
Идеята на Facebook е всички приходи от абонаментите на услугата да отиват за медиите. Google също няма да взима дял от този тип абонаменти. Двете компании отказват коментар по темата. Apple единствено потвърждава, че скоро ще пусне пробна версия на услугата и за своята платформа.
20.10.2017, 15:01 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha