Освободен предсрочно педофил пак изнасили

Освободен предсрочно педофил пак изнасили Румънец, осъден за изнасилване, който е прекарал последните 9 години зад решетките, е нападнал и изнасилил жена в центъра на Букурещ само три дни след като бе освободен предсрочно от затвора по силата на нов закон, съобщава в. "Адевърул".
Мариус Флорин Джорджеску, 32-годишен, отново попадна в затвора, само няколко дни след като бе освободен по силата на новия закон, който предвижда намаляване на присъдата с шест дни на всеки 30 дни излежани при нехуманни условия.
Законът влезе в сила на 19 октомври т.г. с цел облекчаване на системата на затворите в Румъния. През пролетта на тази година Европейският съд за правата на човека излезе с решение, според което условията в румънските затвори нарушават европейската конвенция за правата на човека и даде на румънските власти срок от шест месеца, в който да подготвят план с мерки за подобряване условията на живот на затворниците. Системата на затворите в Румъния има дефицит от 8500 места, като се имат предвид изискванията на законодателството всеки задържан да разполага с минимум 4 квадратни метра площ.
По силата на новия закон вече бяха освободени 529 осъдени за кражби, грабежи, изнасилвания и убийства. В близко бъдеще се очаква да бъдат освободени още 3000 затворници.
Мариус Флорин Джорджеску е лежал в затвора за изнасилване на 13-годишно момиче. След предсрочното си освобождаване той е насилил 33-годишна жена и е откраднал от нея пари и мобилен телефон.
Криминологът Дан Антонеску заяви пред "Адевърул", че равнището на рецидиви е най-високо при изнасилвания и педофилия. "Тези хора няма как да се излекуват и те трябва да бъдат наблюдавани постоянно", посочи криминологът.
Психологът Михай Копачану допълни, че освобождаването на насилници представлява реална опасност не само за потенциалните жертви, но и за бившите, тъй като извършителите "често търсят отмъщение".
04.11.2017, 16:25 часа
1548 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha