Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкозаболяване

Ракът на белия дроб е най-смъртоносното онкозаболяване Ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете в България и петото по честота при жените.
Това стана ясно по време на проведената в Пловдив пресконференция по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб - ноември. 
Събитието се организира от Национална пациентска организация и е в рамките на инициативата за подкрепа на пациенти с рак на белите дробове. 
През 2016 г. тази диагноза са чули над 4000 българи.
Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза от белодробен рак. 
Един от основните проблеми в нашата страна, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното диагностициране. 
В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. 
Над 70% от пациентите се диагностицират в напредналите трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под пет процента, казват специалистите. 
При наличие на симптоми (загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба) в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий. 
Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот.
Онкологът д-р Росица Кръстева посочи, че непрекъснато се разработват нови терапии за лечение на рака на белия дроб и даде за пример имунотерапията, с която се активират имунните клетки на организма, за да атакуват раковите клетки.
Тя отчете преимуществата и на таргетната терапия. 
Проф. Кристиян Манеголд - член на Борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет, също обърна внимание на таргетната терапия, приложима при част от пациентите с рак на белия дроб. Той посочи, че тази терапия е революция при лечението на всички тумори - не само при рака на белия дроб. 
В световен мащаб ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки пет смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. 
Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи - повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно.  
09.11.2017, 15:09 часа
2342 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha