8 трика, с които да съхраните пресните продукти за по-дълго

8 трика, с които да съхраните пресните продукти за по-дълго Ето няколко хитрини, които ще ви помогнат да съхраните плодовете и зеленчуците за по-дълго време. Така ще спестите пари от пазар. 

Горски плодове: измийте с оцет
Преди да приберете ягоди, малини, боровинки или други горски плодове в хладилника, накиснете ги в разтвор от оцет и вода в съотношение 1:3, след което ги изплакнете с чиста вода и ги подсушете с хартиени кърпи. Това ще ги дезинфекцира и предпази от развитието на мухъл, като ще удължи значително живота им. 

Салата и марули: съхранявайте с хартия
Сложете почистените листа в купа, застелете ги с кухненска хартия и покрийте с домакинско фолио. Хартията ще абсорбира излишната влага и ще предпази листата от омекване и покафеняване. Подменете хартията, когато стане прекалено влажна с нова. Друг полезен трик е да посолите листата — солта също ще спомогне за издърпването на излишната влага. 

Авокади: напръскайте с лимон
Авокадото съдържа ензим, който го кара да покафенява, когато е изложено на кислород — не че пречи, но определено не изглежда апетитно. За да го избегнете, напръскайте го със сок от лимон или лайм, киселината ще го предпази за минимум ден. Може да съхранявате нарязаното авокадо и с парчета лук — същите газове, които карат очите ви да сълзят, предпазват ще го предпазят от вредното влияние на кислорода. 

Моркови: съхранявайте с вода
За да избегнете изсушаването и сбръчкването на морковите, първо ги почистете от зелените части, ако сте ги купили цели — стъблата издърпват полезни вещества от корена (но в никакъв случай не ги изхвърляйте, добавете ги към задушени зеленчуци, омлет или други ястия, те са не само вкусни, но и много полезни). Самите моркови поставете в съд с вода и покрит с домакинско фолио, и съхранявайте в хладилник. Или просто ги увийте в домакинско фолио, това също ще спомогне за отделянето на достатъчно влага, която да ги предпази от изсушаване. 

Лимони: не ги режете наполовина
Ако ви трябва само малко сок, по-добре не режете лимона наполовина, а го пробийте с вилица или нож, така че да изстискате колкото ви е необходимо, без да се изсуши останалата част. 

Лук: увийте в чорапогащник
Прозрачният материал ще подсигури достатъчно въздух да достигне до лука, така че да се запази по-дълго време. Поставете лук в чорапогащника, като завързвате на възел между главите. 

Картофи: дръжте заедно с ябълки
Ябълките отделят етилен, газ, който ще помогне да съхраните картофите по-дълго време, без опасност от сбръчкване или покълване. 

Ябълки: измийте със солена вода
Нарязаните на парченца ябълки бързо покафеняват, след като са изложени на въздух. За да го избегнете, накиснете ги за пет минути в разтвор на вода със сол (не повече от 1/2 чаена лъжичка на литър вода), след което ги подсушете и съхранявайте в хладилника. 
11.11.2017, 09:00 часа
1303 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha