Всички общини във Врачанско са готови за зимата

Всички общини във Врачанско са готови за зимата Заместник областният управител Мирослав Комитски председателства днес заседанието на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия в област Враца. На срещата присъстваха областният управител на област Монтана Росен Белчев и Албена Георгиева, областен управител на област Видин, директорите на областните пътни управления на двете области, както и представители на общините, ръководители и служители на териториалните звена на изпълнителната власт и дружествата на територията на областта.
„Целта на днешното заседание е да направим преглед на готовността на общините и институциите за предстоящия зимен период относно създадената организация, наличната техника и готовността за действия при усложнена зимна обстановка, както и подготовка за адекватни реакции и действия при възникване на извънредни ситуации“ отбеляза в началото на заседанието Мирослав Комитски.
Всички общини на територията на област Враца докладваха готовността си за зимен сезон 2017/2018. С пет нови снегопочистващи машини разполага Общинско предприятие „Чистота“ – Враца, което ще поддържа пътната мрежа в града. В населените места са на разположение достатъчни количества сол и пясък. При необходимост ще бъде използвана и техниката на земеделските производители, допълниха от Община Враца. „Пътстройинженеринг“ АД ще извършва почистване на общинската пътна мрежа и на част от населените места.
Областно пътно управление – Враца има сключен договор със сдружение „ПИМ - Т“ за поддържане на 677.900 км републиканската пътна мрежа в област Враца. Налични са 135 броя машини, 6 броя влекачи и 4 броя роторни снегорини, както и 11 000 т пясък и 3 000 т сол. Създадена е и се поддържа денонощна връзка за обмен на информация и докладване на обстановката с РД ПБЗН – Враца и сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца.
Сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР - Враца изпълнява план за действие при усложнена пътна обстановка, като при снегонавявания на критични участъци от пътната мрежа, те ще бъдат затваряни за почистване, а автомобилите ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути. „Така гарантираме сигурността на водачите, намаляваме риска от пътнотранспортни произшествия и същевременно, фирмата ще почисти пътния участък“, допълни още Иван Коцев, началник Сектор „Пътна полиция“.
Областните управители на област Видин и област Монтана изразиха воля и готовност да обединят усилията си с Област Враца в случай на усложнена зимна обстановка и подчертаха значението на координацията между администрациите, с цел своевременно реагиране и оказване на съдействие при бедствена ситуация.
„Благодаря за съвместната среща. Смятам, че заедно можем да създадем по-добра координация в действията на институциите и при необходимост, техника и служители ще бъдат пренасочени от една в друга област на Северозападна България“, категоричен беше Росен Белчев.
Областният управител на област Видин Албена Георгиева допълни от своя страна, че в една сложна зимна обстановка, най-важни са синхронизираните действия на областните щабове. „Изключително е важна координацията на действия между трите области. Ние поддържаме постоянен обмен на информация за състоянието на републиканската пътна мрежа с цел предприемане на своевременни действия при възникване на извънредна ситуация“, заяви областният управител на област Видин.
Готовност за подпомагане действията на областните щабове на Видин, Враца и Монтана има и ВФ 54 990 – Враца.
„Военното формирование поддържа готовност да оказва помощ на населението в случай на бедствие, като разполагаме с високопроходима техника и след решение на Министъра на отбраната, може да бъде включена в кризисни ситуации“, потвърди майор Симеон Цеков.
В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски благодари на областните управители, на кметовете на общини и на институциите за създадената организация за предстоящия зимен сезон. „Най-важната цел е да запазим живота и здравето на хората, така, че нека бъдем бдителни и да не подценяваме ситуациите, за да реагираме адекватно“, допълни в заключение заместник областният управител. 
21.11.2017, 15:31 часа
410 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha