​Прокуратура и еколози търсят под дърво и камък врачанин, продавал защитено животно

​Прокуратура и еколози търсят под дърво и камък врачанин, продавал защитено животно Еколози и прокурори търсят под дърво и камък врачанин, обявил за продажба защитено животно, научи BulNews.bg. Сигналът за незаконната дейност е подаден на електронната поща на регионалната инспекция по околната среда и водите от съвестен гражданин. Мъжът обяснил, че е попаднал на обява за продажба на европейска блатна костенурка.
Еколозите веднага се заели да нищят случая, като същевременно изпратили писмо до окръжната прокуратура във Враца. В момента контролните органи работят по разкриване на самоличността на нарушителя и извършват съвместна проверка.
От екоинспекцията заявиха, че след изясняване на обстоятелствата ще бъдат предприети действия, съгласно Закона за биологичното разнообразие.
Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид" и са в Червения списък на световнозастрашените видове.  У нас са защитени всички грабливи птици, в това число и ястребите. Улавянето и продажбата им са незаконни, същото се отнася и за елшовата скатия. Те също не могат да бъдат продавани.
Според Наказателния кодекс, член 278, буква г и д "който улавя или търгува с екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, както и европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лева и пробация". За изключително редки и застрашени видове законът предвижда и до 5 години лишаване от свобода.
07.12.2017, 08:40 часа
1487 0
loading...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha