Котарак стана съавтор на научен труд

Котарак стана съавтор на научен труд Седемгодишният котарак Честър e съавтор на научен труд за изотопите на хелия заедно с проф. Джак Хедърингтън.
Ученият домашен любимец беше подписан под името F.D.C. Willard в научната разработка на професора за физиката на споменатите изотопи при ниски температури в сп."Физикъл ривю летърс" през 1975 година. За запознатите инициалите FDC означаваха Felis Domesticus Chester (Домашна Котка Честър), а фамилията Уилард беше образувана от името на бащата на котарака.
Професор Хедърингтън бил принуден да впише в публикацията името на домашния си любимец поради досадна грешка, която допуснал. След като дал труда си за публикуване, редакторите на научното списание му направили забележка, че навсякъде в материала той използвал местоимението "ние", а на практика той бил единственият автор. Това било против възприетите от научното издание стандарти. Налагало се или да пренапише целия си труд и да замени местоимението "ние" с "аз", или да включи още един автор, за да излезе публикацията в същия вид. Тогава на находчивия професор му хрумнала гениалната мисъл да впише като съавтор Честър. Сменена била само началната страница на разработката. Но тъй като колегите на Хедърингтън добре знаели, че котаракът му носел името Честър, за да не предизвика скандал, той го подписал с по-витиеватото F.D.C. Willard.
И така, на 24 ноември 1975 година, името на котката било увековечено и завеки свързано с изотопите на хелия. До ден днешен името на учения Честър е цитирано над 50 пъти в научни трудове.
През 2001 година примерът на Хедърингтън бе последван от съоткривателя на графена. Тогава станалият впоследствие Нобелов лауреат Андре Гейм подписа един свой труд върху жироскопите в съавторство с господин H.A.M.S. Инициалите на съавтора съответстват на неговия ХАМС-тер Тиша.
13.02.2018, 16:27 часа
898 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha