Откриха обновената вестникопродавница в Лом

Откриха обновената вестникопродавница в Лом Десетките ломчани уважиха днес официалното откриване на възстановения стогодишен павилион за вестници в града. Най-старата и красива вестникопродавница в България беше реставрирана с финансовата подкрепа на вестник „Труд”, oбщина Лом, арх. Борислав Борисов и местни жители. Кметът Пенка Пенкова благодари на всички тях.
„Всичко това, което ни е оставено в наследство от миналото, ние трябва да го реставрираме и да го опазим за хората след нас. Благодаря ви, че сте тук! Добрите идеи, които се споделят с oбщина Лом винаги ще бъдат реализирани. Да ни е честита реставрираната вестникопродавница!”, каза кметицата.
Главният редактор на вестник „Труд” Петьо Блъсков бе сред гостите на откриването.
„Аз и моята компания дадохме пари, но искам да ви кажа, че ние по-скоро дадохме сърцето си, защото това е нашият занаят, нашият хляб. В тези будки нашият хляб се продава, хлябът, правен от журналистите”– каза Петьо Блъсков.
Водосвет за възстановения павилион отслужи отец Цветан Антонов, а малката Раличка от вокална група „Шоколадче", с ръководител Росица Кръстева, изпълни песента „Облаче ле, бяло”. Актьори от местния драматичен театър, преоблечени като продавачи на вестници от миналия век, предлагаха на минувачите печатни издания.
Инициативата за възстановяването на павилиона за вестници е на жителите на Лом, които направиха Фейсбук група и ангажираха с реставрирането на вестникопродавницата местната общинска управа. Павилионът е емблематичен за Лом и е част от неговия облик и история, а реставрацията му беше извършена от Младен Николов и неговия екип. Стилът на постройката е „късен сецесион”, в който са строени повечето сгради от края на 19-ти и началото на 20-ти век в града. В павилиона на Ц. Новаков са се продавали не само вестници и списания, но и филателия, приемали са се всякакви реклами и обявления, предлагало се е изработването на годежни и сватбени покани, както и на некролози. Будката е обявена за най-красива в България от седмичника „Илюстрована седмица” в бр. 145 от 4 октомври 1925 г.
Днес в най-стария и красив павилион за вестници в България, който е паметник на културата от местно значение, продължават да се продават вестници и списания. 
22.03.2018, 16:23 часа
1469 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha