Ще подготвят учители в мащабен дигитален проект

Ще подготвят учители в мащабен дигитален проект Според изследвания на Европейската комисия, Северозападния регион е не само регионът с най – ниски доходи, но и регионът с най – ниска технологична готовност в ЕС. Липсата на досег с технологиите поставя децата от региона в късен дигитален старт. Адаптацията към дигиталните технологии след детската възраст е значително по – трудна. Липсата на дигитални умения е предпоставка за трудна реализация на пазара на труда и за всички произтичащи социални и икономически проблеми.
Бурното развитие на технологиите поставя образователната система и цялото общество пред огромно предизвикателство.
В отговор на това предизвикателство е и проектът „Е – start@school“ на Дигитална Национална Коалиция /ДНК/, който се реализира с подкрепата на МОН и на Google.org.
450 учители от най-малко 200 училища във Враца, Ловеч, Монтана, Видин и Плевен ще повишат дигиталните си умения и квалификацията си по проекта.
В проекта е заложено създаване на поне 100 безплатни образователни ресурси, достъпни за всички преподаватели в страната. Най-малко 1000 педагогически специалисти трябва да формират онлайн общност за популяризиране на резултатите и добрите практики от него. Подготовката на учителите ще се проведе на три етапа. В първия 10 учители ще бъдат обучени да преподават цифрови умения. В последствие те ще трябва да популяризират иновативните методи сред други 30 свои колеги. В последния етап вече преминалите допълнителната квалификация преподаватели ще обучат още 410 души как да използват дигитално съдържание в своите уроци и ще ги насърчат да се присъединят към социалната мрежа за учители.
Проектът стартира с национален конкурс „Дигитален посланик в час и в клас“.
Конкурсът има за цел да отличи най – активните, ефективни, оригинални и креативни учители, които работят ежедневно за повишаване на качеството на образованието като се възползват от силата и възможностите на дигиталните технологии.
Специално жури ще избере десет впечатляващи дигитални образователни практики. Отличените ще бъдат наградени с посещение на най- голямото световно изложение за образователни технологии – Beet, което ще се проведе през януари 2019 г. в Лондон, ще бъдат поканени да се включат в екипа от дигитални посланици на ДНК и ще им бъдат предоставени нови възможности да работят за популяризиране на дигиталните технологии за целите на образованието на национално и европейско ниво.
Крайният срок за кандидатстване е 24:00 часа на 24 май 2018 г. на сайта на проекта: http: //w.w.w.digitalteachers.eu.
 
 
20.04.2018, 11:04 часа
1104 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha